Supărați că vocea lor nu mai contează! Mii de studenți din Timișoara au purtat banderole albe, în semn de protest

Data publicării:
greva japoneza

În semn de protest, studenții din Timișoara și-au adus la facultate, pe lângă foi sau caiete, și banderole inscripționate cu 25%. În 2011 reprezenta ponderea studenților în electoratul participant la alegerea rectorului. După ce procentul a scăzut, tinerii își cer drepturile înapoi.

”Din 2011 de când s-a modificat legea, acest drept nu mai este respectat. În majoritatea universităților din țară, procentul de participare la alegerea rectorilor este până în 10%. Până în momentul actual, în Universitatea de Vest din Timișoara aproape 800-1.000 de studenți poartă această banderolă”, ne spune Bogdan Crișan, vicepreședintele OSUT.

Pe lângă aceștia, alți aproximativ 1.000 de studenți din Universitatea Politehnica din Timișoara s-au alăturat demersului. ”Începând din anul universitar următor, 2015-2016, se termină mandatul de patru ani al rectorilor din prezent și se vor alege noii rectori. De aceea, noi dorim acum, ca de această dată să participăm cu această pondere de 25%”, ne-a declarat Adrian Păcurariu, președintele Ligii Studenților Chimiști din Timișoara.

”Este important să se respecte drepturile studenților, deoarece așa vedem și noi că avem importanță și că vocea studenților este ascultată”,
”O mare parte din colegii noștri au solidarizat cu noi, noi suntem foarte uniți și sperăm să obținem acest lucru”, spun studenții.

Cei care nu au participat la acțiunea de protest, pot susține o scrisoare trimisă de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România către Guvern. ”Am făcut o scrisoare care se află pe www.anosr.ro în care cerem tuturor care ne susțin în demersul nostru de a obține 25% în alegerea rectorului să o semneze. Se poate semna foarte ușor, lăsând un comentariu cu numele lui la acea scrisoare”, ne-a declarat Daniel Holocan, vicepreședinte relații interne al ANOSR.

Dacă nu vor primi un răspuns din partea Ministerului Educației, studenții au de gând continue cu astfel de acțiuni. La nivel național, peste 10.000 de studenți din București, Iași, Cluj, Constanța, Galați și Timișoara au participat la greva japoneză.

Cu vaca la protest! Studenții atrag atenția, la Timișoara, asupra problemelor din educație 

Reporter: Raluca Popa
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri