Sursele publice de apă, nepotabile

Data publicării:
surse apa deva

Mulţi spun că nici nu au avut vreodată problem se sănătate din această cauză. În schimb, în urmă cu două luni, un nou-născut a ajuns în stare gravă la spital după ce a băut lapte praf preparat cu apă de la o fântână nepotabilă. Apa de la sursele publice este de cele mai multe ori un pericol pentru sănătate, din cauza conţinutului mare de microbe şi bacterii, spun medicii de la Direcția de Sănătate Publică Hunedoara.

„În funcție de numărul în care se pot găsi într-o apă nepotabilă, pot să ducă imediat la îmbolnăvire, pot să apară toate manifestările pe toate organele și sistemele. Este, până la urmă, un efect multisistemic și un efect de adăugare continuă a nitraților în organism”, explică Cecilia Birău, purtătorul de cuvânt la DSP Hunedoara.

În județul Hunedoara sunt 470 de fântâni sau izvoare publice. Analizele DSP arată că 90% dintre ele sunt nepotabile. În aceeași situație sunt toate cele 5 izvoare din Deva. Însă, oamenilor prea puţin le pasă.

„Apa se vede, vara îi cristal. [De mult timp luați apă de aici?] De vreo 40 de ani. [Și n-ați avut niciodată probleme?] Absolut, absolut nu” spune un devean. 

„E bună asta. [Cei de la Direcția de Sănătate Publică spun că nu e potabilă]. Păi io tot de aici am băut apă. [Și n-ați avut probleme?] Nu”, continuă un alt localnic.

„Păi și-atunci de ce o mai lasă? De ce nu o închid? Chiar nu înțeleg. Păi noi n-o folosim, foarte rar iau de aici, numai când rămânem fără apă”, susține o altă locuitoare din zonă.

În luna mai, din cauza apei nepotabile, un copil de doar 6 săptămâni din comuna Romos a ajuns în stare gravă la spital și a fost transportat apoi cu un elicopter la Timișoara, unde medicii au reușit să îi salveze viața.

„Cu apa de la o astfel de sursă nepotabilă i-a fost preparat bebelușului laptele praf. Din cauza concentrației foarte mari de nitrați, copilul s-a îmbolnăvit și a ajuns în stare gravă la spital” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.

„Boala se numește boala albastră a nou-născutului, sau intoxicația cu nitrați, este o imposibilitate a hemoglobinei de a lega oxigenul”, a explicat Cecilia Birău.

Primăria Deva spune că, de-a lungul timpului, a montat diferite tipuri de panouri informative, prin care atrăgea atenția oamenilor că apa nu este bună de băut.

„Din păcate, aceste indicatoare au dispărut, au fost smulse din locațiile respective, în același timp am transmis informații despre riscul la care se expun persoanele care beau apă de la aceste izvoare prin toate canalele de comunicare utilizate de primărie”, declară Monna Voinescu, purtător de cuvânt în cadrul Primăriei Deva.

Potrivit administrației locale, sigilarea izvoarelor este imposibil de făcut. Oamenii sunt, așadar, singurii care pot decide dacă beau apă nepotabilă sau își protejează sănătatea și evită aceste surse de apă.

Reporter: Andrada Velciov

Operator: Tiberiu Mariș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri