Sute de gravide, investigate ultra performant

Data publicării:
icon sute de gravide 301014


Două ecografe în valoare de 400 de mii de euro au fost deja cumpărate de Clinica de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Municipal din Timişoara, printr-un proiect în parteneriat cu o clinică din Serbia. Aparatele pot reda imagini 4D, astfel încât să se poată determina eventualele malformaţii la făt. Noul centru destinat depistării malformaţiilor congenitale la făt va fi finalizat în primăvara anului viitor. Până atunci, sute de gravide din toată zona de vest a ţării şi nu numai vor putea beneficia de investigaţii gratuite.

Dorin Grigoraş - manager de proiect: "Dorim ca adresabilitatea să fie a celor care nu au posibilităţi să se investigheze în sistemul privat, pentru că aici analizele vor fi gratuite. Prin medicii de familie să încercăm ca majoritatea gravidelor din judeţ să vină să-şi facă aici investigaţiile primare".

"Avem un indicator de 800 de paciente care să beneficieze de ecografii gratuite în cadrul proiectului, dar ulterior toate pacientele gravide vor putea beneficia de ecografii şi de toate dotările din acest proiect", spune Olimpia Oprea, iniţiatorul proiectului.

Noul centru de cercetare şi diagnostic este construit pe locul unei foste spălătorii a spitalului. După ce au văzut că ideea a avut succes în atragerea fondurilor europene, iniţiatorii proiectului vor să urmeze această direcţie şi pentru proiectele viitoare.

"Aşteptăm noile fonduri europene, fiind pregătiţi cu o multitudine de proiecte cu care vom aplica, desigur, în speranţa că vom şi câştiga şi vom fi finanţaţi. Trebuie să punem accent pe aducerea într-o stare cât mai bună a clădirilor în care funcţionează spitalele timişorene", declară Nicolae Robu, primarul Timişoarei.

Potrivit ultimelor statistici, circa 2% dintre copiii care vin pe lume la Timişoara sunt diagnosticaţi cu malformaţii congenitale.

Reporter: Maria Rohnean
Operator: Mihai Pop
Editor Web: Răzvan Bulacu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri