Târg de joburi pentru deţinuţi. Sunt o forţă de muncă disciplinată şi foarte sigură, afirmă un angajator

Data publicării:
detinuti prima

”Am lucrat la zarzavat...la bucătărie”, - Ai fost la regim deschis? ”Semideschis”, - Câţi ani ai? ”22”. Darius Ciobanu este închis în penitenciar de mai bine de un an şi mai are aproximativ 14 luni de ispăşit, pentru furt. A urmat un curs de calificare pe perioada detenţiei, tocmai ca să aibă o şansă în plus la angajare atunci când va fi pus în libertate.

”Sper să găsesc un loc de muncă, să pot munci, să realizez ceva în viaţă, să fac ceva cu viaţa mea, să-mi întemeiez o familie. De exemplu, în construcţii chiar, unde am şi făcut cursuri de finisor. Chiar îmi doresc foarte mult”, ne-a declarat Darius Ciobanu.

Trei angajatori au venit la târg. Toţi au deja ca salariaţi foşti deţinuţi. ”Lucrăm cu deţinuţii de foarte mulţi ani, sunt o forţă de muncă disciplinată şi foarte sigură”, afirmă Alexandru Pele, angajator.

Acţiunea face parte dintr-un proiect de integrare socială derulat în colaborare cu Direcţia de Asistenţă Socială din Arad şi o altă asociaţie din Baia-Mare, specializată pe reintegrarea profesională.

”Experienţa pe care am mai avut-o pe proiecte similare ne-a arătat că este un efort pe care merită să-l facem şi prin care se pot asigura nişte şanse reale acestor persoane”, spune Elena Robotyin, reprezentantul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad.

Cele mai multe persoane eliberate îşi revendică diplomele obţinute la cursurile de calificare urmate pe perioada încarcerării. E semnalul, spun reprezentanţii penitenciarului, că foştii deţinuţi îşi găsesc un loc de muncă.

”Dobândirea unor cunoştinţe şi a unor abilităţi practice, cu certitudine, reprezintă un câştig, în afara pierderii timpului, într-un mod neproductiv, pe perioada detenţiei. Şcolarizarea, calificarea, specializarea în diverse activităţi lucrative este utilă fie pentru găsirea unui loc de muncă, fie pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă pentru el şi familia lui”, precizează Ioan Băla, directorul Penitenciarului Timişoara.

45 de deţinuţi au fost aleşi pentru a participa la bursa locurilor de muncă. Cei mai mulţi dintre ei sunt deja absolvenţi ai unor cursuri de calificare.

reporter Maria Rohnean
operator Dan Şoşdean
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri