Timișoara, capitala afacerilor 

Data publicării:
timisoara forbes 2

Este și motivul pentru care revista Forbes a clasat capitala Banatului pentru al doilea an consecutiv pe primul loc în Top 10 cele mai bune orașe pentru afaceri din România, în 2016.

Florin Grunberg a pus bazele unei agenții de traduceri, în Timișoara, în urmă cu 11 ani. Omul de afaceri susține că un oraș care emană seriozitate, reprezintă mediul de business ideal pentru cine vrea să ofere servicii de calitate. A început prin a oferi traduceri pentru companiile străine venite în orașul de pe Bega, iar în urmă cu un an a deschis și un birou în Frankfurt, datorită cererii din partea clienților străini.

„Target-ul nostru principal au fot companiile multinaționale, iar zona de Vest este foarte bine populată din acest punct de vedere. Acum colaborăm foarte bine cu aceste firme și încercăm să colabărăm cu ele la nivel global”, povestește Florin Grunberg – managerul unei agentii de traduceri.

Din cei 3000 de clienți ai companiei, peste 40% sunt din străinatate. Mentalitatea occidentală este atuul pe care mizează antreprenorii timișoreni.

„Cred că gândirea noastră în Vest s-a schimbat mult în ultimii 20 de ani și asta reprezintă un mare avantaj pentru companiile străine, de aceea suntem și căutați în Timișoara”, continuă Grunberg.

Timișoara este o alegere bună și datorită infrastructurii. O confirmă Alin Popovici, care deține o companie de transporturi. În patru ani de activitate a ajuns la o cifra de afaceri de 1,5 milioane de euro, lucru la care a contribuit și faptul că a pus bazele afacerii în orașul ce reprezintă poarta de acces spre Europa.

„Avândinfrastructură către vest foarte bine dezvoltată, costurile cu combustibilul și cu taxele sunt mult mai mici. Una este să plecăm din Timișoara pe o autostradă către Vest, alta este să pleci spre București”, explică și Alin Popovici – managerul unei comapanii de transporturi.

Dezvoltarea continuă a sectorului de business din Timișoara reiese și din gradul de ocupare al clădirilor de birouri destinate companiilor.

„În Timișoara există în momentul de față un singur ansablu de birouri de clasă A, iar acesta este ocupa în proporție de 98 spre 100%. Există desigur și alete clădiri de birouri mai mici, dar în general gradul de ocupare este ridicat și depășește 80%”, completează Daniel Crainic – directorul de marketing al imobiliare.ro.

Topul realizat de  Forbes a ajuns la cea de-a patra ediție și a fost realizat după analize amănunțite făcute de specialiștii revistei.

„În Timișoara s-a remarcat în ultima vreme o apetență foarte mare a investitorilor, mai ales în segmentul producătorilor automotive și a IT-ului și serviciilor din domeniu”, precizează Andrei Panait - specialist revista Forbes.

„Toți investitorii sunt primiți cu brațele deschise. Sunt și  sprijiniți în demersurile lor, pentru că orice investiție înseamnă locuri de muncă”, adaugă Nicolae Robu, primarul Timișoarei.

În realizarea topului s-a ținut cont de zece criterii, printre care PIB-ul pe cap de locuitor, societățile comerciale cu capital străin, câștigul salarial, șomajul, dar și, infrastructura rutieră.

Reporteri: Raluca Popa, Roxana Vântu

Operatori: Dan Șoșdean, Liviu Brașoveanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri