Timișoara își restaurează porțile

Data publicării:
Porti istorice

Laurențiu Pâslaru a muncit mai bine de două luni la restaurarea Portii cu nasturi. Înainte de a ajunge pe mâna sa, poarta clădirii istorice, aflată la câteva minute de centrul orașului, stătea să cadă. Localnicii spun că singurul lucru care s-a schimbat în ultimii 20 de ani a fost culoarea porții.

„Arăta foarte, foarte urât. Deci toate elementele acestea decorative care se văd pe poartă erau pur și simplu estompate de straturi de vopsea. Albă, verde, maro. Toate culorile”, ne-a spus Emilia Lingurar, un locatar al clădirii.

„Ultima vopsea ce a fost dată a fost o vopsea albă dar se scorojise peste multe, multe straturi de vopsea. Nu se mai vedea nimic din ornamentația aceasta a porții. Geamurile de sus erau sparte... Deci era o semi ruină”, povestește și Emanuel Lingurar.

Poarta a primit o altă față cu ajutorul celor 20.000 de lei oferiți de Administrația Fondului Cultural Național și de primăria orașului. Odată cu ea a fost salvată și povestea de la care a plecat numele de ”Poarta cu nasturi”.

„În anii 60, în spatele acestei porți se afla atelierul lui Hary Goldenberg, un cunoscut năsturar din Timișoara Astăzi, meseria de năsturar nu mai există, însă ”Poarta cu nasturi” va păstra vie amintirea celui care îmbrăca sute de nasturi”, Angela Novăgescu, Digi24 Timișoara. 

„Această poartă este prima care va intra într-un astfel de circuit turistic și sperăm să devină un obiectiv. De aceea am ales porți cu poveste, cu o istorie în spate. Anul acesta a fost prima, poarta simbolică. Anul viitor deja vor fi două porți”, Camelia Mingasson, președintele Asociației Kratima.

„Co-finanțarea noastră a fost undeva la nivelul a 15.000 de lei. Nu este o sumă foarte mare, dar este o sumă importantă care credem că a fost utilizată foarte bine și ne bucurăm de ceea ce a ieșit din acest proiect”, Nicolae Robu, primarul Timișoarei. 

Cetățenii sunt incurajați să facă propuneri cu porți de poveste ce merită restaurate. În total, în Timișoara au fost identificate peste 500 de astfel de porți. 



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri