Timișoara: monumente puse în pericol, spun specialiștii, de pasajul subteran din Piața Victoriei. Primarul susține însă altceva

Data publicării:
pasaj prima

Castelul Huniade în care a fost deschis Muzeul Banatului a avut de suferit și în urmă cu 30 de ani, atunci când în Piața Victoriei a fost construit actualul pasaj. Crăpăturile se pot încă vedea pe fațadă.

Acum, specialiștii se tem că pasajul rutier va afecta și mai mult structura pe care este ridicat castelul. ”Pilonii de lemn care susțin toate aceste construcții intră în contact cu aerul și nu mai au apă și în felul acesta încep să apară probleme. Cel mai cunoscut exemplu este cel al Castelului Huniade care adăpostește Muzeul Banantului. Se usucă, încep să se fărămițeze, iar clădirile de deasupra încep să ”danseze”, susține istoricul Ioan Hațegan.

Teatrul Național, dar și restul clădirilor din Piața Victoriei au fost construite la fel, pe piloni de lemn, pentru a putea rezista în timp pe solul mlăștinos al Timișoarei.

”În momentul în care lemnul acesta, pe care este construită Timișoara din jurul nostru, este lipsit de apă, toate clădirile astea se fisurează și încep să aibă probleme. Ca să poți conserva splendoarea asta de clădiri istorice trebuie să iei în calcul că au nevoie de umezeala asta”, spune Dan Ciobotaru, directorul Muzeului Banatului.

Pasajul care urmează să fie construit în centrul orașului va inchide Inelul 1 de circulație. Șoferii vor putea trece de la Bastionul Theresia, pe la Punctele Cardinale, Piața Mărăști, apoi Piața 700. Aproape 5 milioane de euro costă investiția totală.

”Sunt tot felul de bazaconii care se vorbesc, nu e nicio problemă, proiectele acestea sunt făcute de specialiști foarte buni, de experți care și răspund pentru proiectele pe care le fac”, ne-a declarat Nicolae Robu, primarul Timișoarei.

Muzeul Banatului este într-un program de refacere pe bani europeni, de aproximativ 52 de milioane de lei. ”Etapa a doua va începe luna viitoare după ce se va face achiziția prin ADR Vest cu foduri europene. Vor fi refăcute interioarele și amenajările muzeului, și spunem noi, sperăm ca până la finalul anului viitor, muzeul ar trebui să fie funcțional”, ne anunță Titu Bojin, președinte CJ Timiș.

Părerile timișorenilor sunt împărțite: - Va avea de suferit muzeul?, ”Presupun că da”, ”Nu cred că afectează”, ”Cum au făcut înaintașii, au făcut cum au putut, acum cred însă că tehnologia de vârf poate evita orice”.

Proiectul de construcție al pasajului subteran este în stadiul studiilor de fezabilitate. Pe baza documentației se va realiza proiectul tehnic de execuție. Lucrările efective vor începe cel mai probabil la finalul acestui an sau începutul lui 2015.

Reporter: Sorina Covlea
Operator: Viorel Jiva, Adrian Hrișcu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri