Ținutul Pădurenilor, promovat turistic

Data publicării:
tinutul padurenilor

Punctul de plecare pentru vizitarea Ținutul Pădurenilor este comuna Ghelari. De aici pornesc șapte trasee amenajate ce însumează 200 de km și care vizează obiective istorice, foste zone miniere sau biserici și mânăstiri pădurenești. Rutele au între 5 și 70 de km și pot fi parcurse fie pe jos, fie cu mașina sau atv-ul. Unul dintre cele mai interesante are 15 km lungime și poate fi străbătut doar la pas.

„Pe drumul Băieșilor, turiștii pot să reconstituie drumul pe care îl parcurgeau în fiecare zi bărbații din 4 sate din zonă pentru a ajunge la muncă la mina Ghelari” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.

Drumul Marmurei, traseul de  pe Valea Runcului sau Calea Fierului sunt alte trasee pe care turiștii le au la dispoziție odată ajunși în Pădurenime. Iar atracțiile pentru vizitatori nu se opresc aici.

„La Alun este o biserică din marmură, este la Ruda la fel, o biserică din marmură, în zonă s-au păstrat încă tradițiile, atât culinare, cât și etnologice, avem plăcintele pădurenești care sunt de o bunătate excepțională”, povestește Maria Pașcu, consilier turistic.

„Casa memorială Drăgan Munteanu, furnalul de la Govăjdie, mai jos de pensiunea noastră, de poiana codrului este biserica fetelor, unde ai ce să vezi, pădurea de corn, pădurea de castani, îs foarte multe obiective turistice”, explică și Cornel Ardelean, proprietar unei pensiuni în zone.

Banii europeni au fost folosiți și pentru un centru turistic, dar și pentru un observator construit pe una dintre cele mai înalte coline ale comunei Ghelari. 

„Din observatorul turistic, de la peste 20 de metri înălțime, se poate vedea între Ținutul Pădurenilor, Munții Apuseni și chiar cetatea Devei. Iar în cealaltă parte, în zilele senine se poate vedea foarte clar și Masivul Retezat” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.

„Este primul centru de informare turistică în Ținutul Pădurenilor, în capitala Ținutului Pădurenilor, se face cunoscut ținutul prin pliante, prin trasee și prin publicitate pe internet!”, admite primarul din Ghelari, Ioan Bulbucan.

Ținutul Pădurenilor, care se întinde între Țara Hațegului, Valea Mureșului și Munții Poiana Ruscă, este recunoscut pentru arta folclorică, pentru originalitatea arhitecturii țărănești, dar și pentru portul popular păstrat în forma lui autentică de sute de ani. 

Reporter: Andrada Velciov

Operator: Tiberiu Mariș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
Pensie cu 3.200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Ce meserie a avut și cât timp?
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...