Tirul cu arcul - un sport cu țintă sigură

Data publicării:
tir cu arcul

Marius Tătucu, un tânăr care practică tirul cu arcul din plăcere, încearcă acum să-şi ducă hobby-ul la nivel de performanţă: ”E un sport așa, destul de discret la noi, nu prea vin mulți. Dar în ultima perioadă au apărut. Totul ține de lumea asta așa medievală și așa pe la cometiții, noi nu am venit îmbrăcați însă foarte mulți au ținute de epocă și e foarte frumos”.

Printre cei pasionaţi de acest sport este şi Francesca Andrei. Ea ne face o demonstrație: ”O fixez bine în arc (săgeata - n.r.), te uiți la picioare și ești atent în locul în care trebuie să tragi”.

Iar după doi ani de practică, sportul i-a ascuţit simţurile, spune ea.”E foarte frumos și așa plus că îți mai reglezi reflexele. De exemplu, mâinile că înainte să trag cu arcul nu prindeam bine mingea și acum mă descurc foarte bine la ora de sport. Sunt prima la fete”, afirmă ea.

Sportul este însă unul luxos şi destul de costisitor. Se practică doar în cluburi de profil, iar arcurile ajung să coste de la sute de euro la câteva mii. Aflăm că ”Arcul se alege după ce simți. Te uiți la mai multe arcuri și care arc te cheamă, acela este arcul tău. Pe mine m-a atras acest arc. Este un arc Flat Bo american”.

Printre cei care practică acum tirul cu arcul se numără corporatişti, manageri sau chiar motociclişti cu spirit de aventură. ”Lucrez în domeniul achizițiilor, vin să trag cu arcul, mă relaxează foarte tare, e frumos”, ”Îți dezvoltă instinctul de competiție, de vânător, instictul primar. Ți se devoltă mai mult decât la alte sporturi”, ”E relaxant. Te deconectezi de la tot ce înseamnă viață cotidiană”, spun practicanții acestui sport.

”Pentru a trage cu arcul aveai nevoie de autorizație de la poliție. În ultimii trei ani s-a modificat legislația, a devenit mai permisivă, iar arcurile au devenit o formă de agrement. Intră la forme de distracție, de agrement”, spune Iulian Andrei, instructor.

În România există aproape 350 de arcaşi. 35 sunt din Timișoara.

Timișoara. Concurs de tir cu arc tradițional


Reporter: Corina Sfia
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri