Tradiție dulce, veche de un secol

Data publicării:
cofetarie

Vă rog să folosiți ceva imagini video cu o cofetărie veche interbelică, v-am trimis poze

„De peste 116 ani ingredientele folosite la Doboș sunt ouă, zahăr, făină, unt, ciocolată belgiană. Se fac foile, se umple cu această cremă cu ingrediente sută la sută naturale cu ciocolată belgiană”, spune Valeria Tănase, cofetar.

E deja o lege nescrisă ca din 1899 și până astăzi, în cofetăria din Timișoara să se pregătească Doboșul special. Primii care au încercat rețeta au fost cei trei cofetari maghiari care au creat laboratorul din vestul țării în secolul al XIX-lea, iar de atunci și până astăzi  e respectată cu strictețe.

„Bineînțeles ca în orice bucătărie, în cofetăria noastră avem ingrediente secrete care le folosim și cu care ieșim în evidență, făcându-l atât de special”, adaugă Valeria Tănase.

Secretul îl reprezintă crema făcută din ciocolată belgiană topită, dar și caramelul cu care e ornată prăjitura. Nici cele două războaie mondiale și nici regimul comunist nu le-au oprit pe cofetărese să pregătească an de an doboșul.

„Rețeta doboșului s-a transmis din generație în generație de peste o sută de ani la noi fiecare cofetară își are propriul secret și astfel rețeta se păstrează și se transmite din generație în generație doar în cadrul acestei cofetării”, spune Floare Titerlea, reprezentantul cofetăriei.

De un secol, în fiecare an de revelion se vând sute de prăjituri Doboș la Timișoara.

„Am cumpărat un Doboș fiindcă îmi amintește de copilăria mea de la sat și fiind o tradiție de săbători”, spune un cumpărător.

„Eu am 70 de ani și numai de aici cumpăr de când mă știu eu”, adaugă un alt timișorean.

Prețul unui Doboș pornește în medie de la 15 lei.

Reporter: Vlad Ungar

Operator: Dan Petcu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri