Transplantul de organe prinde viață

Data publicării:
icon transplantul de organe prinde viata 041114

După ani de instruiri şi muncă voluntară, acum se văd roadele pentru cei care sunt coordonatori de transplant. Aceşti specialiști vor primi, în această lună, primul lor salariu ca angajaţi ai Agenţiei Naţionale de Transplant.

Dan Ilincariu, coordonator de transplant în Regiunea de Vest, spune: "Sumele nu sunt foarte mari, dar important este faptul că orice profesionist trebuie plătit. S-a funcţionat o perioadă destul de lungă pe principiul voluntariatului, lucrurile au mers destul de bine, până la un punct, dar este în firea lucrurilor, atunci când faci ceva, să fii plătit".

Tot mai mulţi oameni înţeleg că prelevarea de organe înseamnă o şansă la viaţă pentru persoane care aşteaptă de ani buni un transplant. Astfel, şi coordonatorii de transplant din Reşiţa şi Deva au început să convingă rudele celor aflaţi în moarte cerebrală să fie de acord cu donarea de organe. Cea mai rapidă evoluţie în acest sens a avut-o, însă, Spitalul Judeţean din Arad.

Veteran este, totuşi, Spitalul Judeţean din Timişoara. O nouă prelevare de organe a avut loc azi-noapte, a cincea din acest an. Rinichii vor salva două vieţi la Cluj-Napoca, iar ficatul a fost trimis la Bucureşti.

"E o evoluţie bună, e un tren ascendent, iar lumea începe să înţeleagă fenomenul", declară Radu Zamfir, medic chirurg la Institutul Clinic Fundeni.

Ţara noastră a primit felicitări, în acest an, la nivel european. România este pe locul II în Europa la creşterea numărului de transplanturi. Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Naţionale de Transplant, numărul acestor proceduri va fi mai mare în acest an faţă de anul trecut. La Timişoara se ia în calcul posibilitatea reluării transplantului de rinichi, după aproape şapte ani de pauză.

"Există tot sprijinul pentru a relua această activitate. Cred că este unul din obiectivele pe care trebuie să ni le propunem împreună şi să sperăm că vom reuşi. Avem activitate de donatori, trebuie să facem şi activitate de transplant", ne spune Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

În judeţele din vestul ţării au avut loc, în ultimul an şi jumătate, în total, 26 de prelevări de organe.

Reporter: Maria Rohnean
Operatori: Viorel Jiva, Dan Şoşdean
Editor Web: Răzvan Bulacu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri