Transporturile de lemn, urmărite prin "Radarul Pădurilor"

Data publicării:
radar prima

Aplicaţia „Radarul Pădurilor" este de acum înainte mâna dreaptă a autorităţilor care controlează transporturile de lemne. Odată folosită, funcţia le arată utilizatorilor toate datele avizului, respectiv seria, numărul, data, punctul de încărcare și descărcare, numărul avizului și societatea comercială care efectuează transportul.

În Timiş, de cum a fost pusă în funcţiune, au inceput si controalele. ”Eu n-am ştiut...” Primul prins în neregulă: un bărbat care intenţiona să ducă un camion plin cu lemne de la Timişoara la Lovrin: ”Nu suntem noi de vină. Noi le cumpărăm. Nu am știut. Nu ne-a spus nimeni că intră în vigoare”.

Pentru că nu avea noua aplicaţie instalată pe telefon, şoferul a fost amendat cu 2.000 de lei şi a rămas şi fără marfă.

”E o oglindă foarte clară, nu se mai pot face falsuri, nu mai pot fi folosite documente cumpărate la colț de stradă, nu se mai poate încărca dintr-un loc și să scriem peste din alt loc. Cred că, în acest fel, se va diminua sustragerea de material lemnos”, afirmă Valentin Rus, consilier superior ITRSV Timișoara.

Lemnul confiscat a ajuns la Ocolul Silvic din Timişoara, de unde va fi repus în vânzare.

”Lemnele se dau la cazuri sociale, la case de bătrâni, la oameni săraci, cu prioritate. În unele cazuri, dacă omul vrea să le cumpere se pot vinde si lui”, precizează Dorel Buda, pădurar la Ocolul Silvic Timișoara.

Vestea că aplicaţia este obligatorie şi că vechile avize nu mai sunt valabile nemulţumeşte şi firmele care funcţionează ca depozit. Chiar dacă s-au ferit să vorbească în faţa camerei, administratorii recunosc că sistemul nu este bine pus la punct. Noile avize nu se emit în timp util și astfel cei care cumpără lemnul nu-și pot desfășura activitatea: „Cea mai mare prostie posibilă. Am înțeles că nu sunt formalitățile chiar gata, dar le-au oprit pe celelalte, așa am înțeles. Puțin abuziv. Deci au oprit, dar alea noi n-au venit. Nu pot să livrez, vedeți că stăm".

„E Hotărârea de Guvern 470/2014 la care s-au adus modificări cu Hotarârea de Guvern 787 care reglementează că orice aviz care pleacă din pădure să plece cu un cod online. Codurile se eliberează pe baza unui smartphone, este o aplicație la nivel național și fiecare trebuie să-și ia codul online. Dacă nu este semnal se dă un cod offline și se iasă cu mașina până la semnal”, ne-a declarat Dorel Buda.

Cu un apel la 112, ceilalţi participanţi la trafic pot sesiza autorităţile dacă întâlnesc în drumul lor un astfel de transport. Tot ce trebuie să facă este să le transmită poliţiştilor numărul de inmatriculare al camionului. În ultimii 20 de ani, din pădurile României s-a furat lemn în valoare de 5 miliarde de euro, potrivit Curţii de Conturi. Amenda pentru un transport ilegal de material lemnos este cuprinsă între 1.000 si 5.000 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri