Tratamente balneologice, în aşteptarea investiţiilor

Data publicării:
statiune balneo

Este extrem de degradată şi investiţiile s-au lăsat aşteptate zeci de ani. Acum, conducerea unităţii medicale a întocmit un proiect pentru a reabilita faţada imobilului, dar şi pentru a moderniza întreaga clinică.â

Clinica de Balneologie şi Recuperare Medicală din Timişoara îşi desfăşoară activitatea într-o clădire veche, construită la începutul secolului trecut. Aici vin peste 1600 de pacienţi anual din Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi, unitatea fiind singura de stat din regiune care mai oferă tratamente de recuperare medicală.

„Clădirea Clinicii de Balneologie este mai veche de 100 de ani. Iar din anul 1984 aici nu s-a mai investit niciun leu. Nici nu e de mirare că pereţii, uşile şi chiar gardul sunt scorojite. Acum, speranţa pacienţilor şi a medicilor stă în fondurile europene” - Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timișoara.

„E urât. Eu aici stau din 1962, dar tot aşa o ştiu. Ar trebuie ceva făcut să arate cât de cât”, recunoaște un timișorean.

„Acceptabil. Eu vin cu nevasta de mult, de 7 ani. Ar trebui un pic renovată”, admite un pacient.

„Eu stau în cartier şi ştiu a cui trebuia să fie clinica. Este îngrozitoare. Pe dinafară, pe dinăuntru nu ştiu cum este”, adaugă un alt localnic din zonă.

Aspectul exterior este numai o problemă. Din păcate, tratamentele baleoologice au ajuns istorie după ce, în urmă cu 10 ani, izvorul de apă termală s-a colmatat şi autorităţile au uitat de el. De asemenea, mare parte a echipamentelor sunt dinainte de 1990 şi nu se mai folosesc. Şi totuşi pensionarii din regiunea de vest vin aici pentru tratament pentru că nu au altă soluţie.

„Am fost amorţită, acum pot să păşesc, e a treia zi de şedinţe” [Aici aveţi gratuitate, nu v-aţi fi permis un tratament, în Ungaria, de exemplu?] De unde?! Cu 3 milioane pensie. [Condiţiile din spital cum sunt?] Avem de toate, avem mâncare, avem pat”, povesteș o pacientă.

„Făceau aici, în acest bazin, programe individuale sau de grup de aşa numita hidrochineto terapie. De 12 ani, datorită lipsei sursei de apă termominerală. Bazinul nu s-a mai folosit aşteptând să fie reabilitat”, explică prof.dr. Mihai Drăgoi, şeful secţiei de Balneologie.

Investiţiile au fost stopate şi pentru că imobilul a fost revendicat în 2008. Procesul a fost câştigat însă de Primăria Timişoara anul trecut, iar actunci s-a investit în reabilitarea cabinetelor aproximativ 30.000 de euro. Şi cam atât!

„Primăria a avut câştig de cauză în instanţă şi a reuşit să aducă imobilul în patrimoniul oraşului. Ca urmare, de acum pot fi realizate investiţii publice, iar în Programul de Dezvoltare al municipalităţii pe anul 2016 au fost alocate fondurile pentru realizarea documentaţiilor, a expertizelor şi proiectului tehnic în vederea reabilitării, modernizării şi echipării clinicii”, transmite Primăria Timișoara.

Pentru întocmirea proiectului au fost alocaţi 171.000 de lei din bugetul local. Urmează accesarea fondurilor europene de către Spitalul Municipal de care aparţine clinica.

„În acest moment se pot obţine fonduri europene pentru reabilitarea ambulatoriului de specialitate şi fonduri pentru reabilitarea clădirilor istorice. Partea din faţă a secţiei este o clădire istorică”, adaugă dr. Olimpia Oprea, managerul Spitalului Municipal Timişoara.

Pentru reabilitări este nevoie de peste 10 milioane de euro. Dacă proiectul este acceptat de Comisia Europeană, atunci lucrările de modernizare ar putea începe în 2017.

Reporter: Caterina Ledrer

Operator: Mihai Pop

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri