Turist în lumea satului bănățean

Data publicării:
muzeul satului banatean


„Acesta este sălașul slovac din Nădlac, aceea este casa sârbă, gospodăria sârbă și aceasta este gospodăria germană”, explică muzeograful Andrei Milin.

Muzeul Satului Bănățean a fost înființat în 1971 . Concepută ca un sat tradițional bănățean, rezervația de arhitectură etnografică cuprinde gospodării țărănești specifice diverselor etnii din Banat.

„Nucleul satului bănățean este Centrul Civic format din școală, primărie, Casa Națională și birt, însă cel mai reprezentativ obiectiv turistic este această biserică din lemn ridicată în 1746. Lăcașul de cult este în prezent unul dintre cele mai vechi din zona de vest a țării” - Angela Novăcescu, reporter Digi24 Timișoara.

După mai bine de trei secole, biserica, aflată pe lista monumentelor istorice din România, îi așteaptă și acum pe credincioși.

„Pe lângă faptul că este o construcție care își are locul între monumentele istorice din România este și o biserică parohială și cre oficiază toate serviciile religioase. Botezuri și cununii sunt rezervate cam cu un an înainte, iar la slujba de Înviere vin cam câteva mii de persoane”, continuă Andrei Milin, muzeograf.

„Biserica e un element central al muzeului satului mi se pare foarte importantă. Mi se pare că e nevoie din când în când să vi să faci o trecere, să studiezi... să vezi de la ce a pornit, să vezi care a fost varianta incipientă  și la ce s-a ajuns”, spune un turist.

Anual, la Muzeul Satului Bănățean au loc zeci de concerte, festivaluri cu temă folclorică şi etnografică, dar și evenimente în care se reunesc comunitățile etnice din Banat. Toate acestea atrag zeci de mii de turiști.

„Avem 34 de activități care se vor desfășura pe agenda culturală. 08:00:58:23 plus 08:01:10:10 Numărul turiștilor pe an se ridică la 70.000”, adaugă Dan Radosav, directorul Muzeului Satului Bănățean.

Cei care aleg să călătorească înapoi în timp pot vizita peste 20 gospodării legate între ele de alei circulare. Casele cu povești și arhitecturi specifice au fost aduse din diverse zone ale Banatului precum Valea Mureşului, Timiş, Caraş-Severin și Arad.

„Ca înainte a fost și mobilă și tot. Așa dinasta a fost înainte... de 50 de ani, 60 de ani”, explică un alt turist.

„Vi să simți și să trăiești ce au simțit și strămoșii noștri pe câmpurile astea. Ai tot felul de exemple de case tradiționale care au diverse culturi separate din Germania aduse sau de la unguri”, spune un alt vizitator.

Reprezentanții muzeului au planuri și pentru acest an. Vor să pună în practică mai multe proiecte care să faciliteze accesul vizitatorilor.

„O altă investiție la care eu țin extrem de mult este dedicată exclusiv celor mici. Un parc pentru copii, un parc unde nu doar se vor juca copiii ci pur și simplu vor avea loc și activități legate și nu doar de 1 iunie ci pe tot parcursul anului așa cum noi am prevăzut în agenda culturală”, precizează Dan Radosav, directorul Muzeului Satului Bănățean.

Muzeul Satului Bănăţean poate fi vizitat de marți până duminică, independent sau cu un ghid specializat. Prețul unui bilet este 5 lei pentru adulți, iar copiii, studenții și pensionarii au acces gratuit.

Reporter: Angela Novăcescu

Operator: George Ștefăniță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri