Ultimii pași până la cariera de medic. Tinerii care au luat examenul de rezidențiat și-au ales specializările

Data publicării:
rezidentiat prima

”Rabota Vlad Simona. Psihiatrie, Gătaia, post”, ”Alege Psihiatrie post, Gătaia. Și s-au epuizat locurile la Psihiatrie, Gătaia”.Puțini au fost la fel de norocoși ca Simona Rabota, o tânără de 25 de ani care a obținut unul din cele două posturi de psihiatru disponibile la Spitalul din Gătaia. Tânăra susține că și-a dorit încă din clasa a șaptea să urmeze medicina, iar punctajul obținut la examenul de rezidențiat a clasat-o printre primii 100 de candidați. 

”Nici nu am sperat că pot să obțin așa ceva, am fost dorința mea de mai demult. Inițial renunțasem la ideea de a deveni psihiatru, dar când am văzut că sunt posturi m-am hotărât. Am încă emoții, sper să fie bine, să învăț, asta îmi doresc să devin un bun psihiatru. E o pasiune de-a mea”, spune Simona Rabota.

De altfel, posturile au fost primele care s-au epuizat. Mai exact, a fost disponibil un post la dermatovenerologie, unul la specializare obstetrică și ginecologie, un alt post de medic oftalmolog, două - la psihiatrie, un post la ORL, unul de medicină de laborator și unul la cardiologie. Ceilalţi candidați au putut alege dintre cele 330 de locuri la medicină generală, 55 de locuri la medicină dentară și şase locuri de la farmacie.

”Eu am luat cardiologie, cu post la Reșita”, - Ți-ai dorit anume această specializare? ”Da, mi-am dorit din anul VI, când am fost la Pădurea Verde și am făcut practică acolo, și mi-am dorit neaparat cu post pentru că trebuie să fiu sigur pe mine”, ”Am ales cardio, sper să fie o alegere inspirată”, - Loc sau post? ”Loc pentru că posturi nu mai erau. În zona unde vreau eu să lucrez nu s-a scos niciun post din păcate. Așteptările mele sunt să devin un specialist bun, apoi să am un loc de muncă sigur și la care sunt respectat”, ”Neurologie la Timișoara. M-am hotărât acum vreo doi ani și am luptat mult la rezidențiat și am sperat până în ultima clipă. Mi-a ieșit. Au fost doar 10 locuri la Neurologie la Timișoara”.

”Au avut o provocare mai mare pentru că au fost mai mulți decât în alți ani. La medicină peste unul pe loc, la dentară, a fost o concurență foarte mare, iar la farmacie s-au prezentat 25 de candidați pe cele șapte locuri și un post care au fost la examen”, ne-a declarat Alexandra Enache, decanul Facultății de Medicină din cadrul UMF Timişoara.

Dacă la unele specializări, cum ar fi pediatria, medicina generală sau medicina de familie, s-a scos la concurs un număr mai mare de locuri, la gastrologie, oncologie sau ORL, locurile au putut fi numărate pe degetele de la o mână.

Specializări cu număr mare de locuri:
Pediatrie - 28 locuri
Medicină internă - 24
ATI - 22 locuri
Medicină de familie - 20 locuri
Chirurgie generală - 18 locuri
Cardiologie - 15 locuri
Sursa: rezidentiat.ms.ro

Specializări cu număr mic de locuri:
Gastrologie - 2 locuri
Medicină de urgență - 3 locuri
ORL - 3 locuri
Oncologie - 3 locuri
Nefrologie 4 locuri
Sursa: rezidentiat.ms.ro

Pentru tinerii rezidenți, stagiul de pregătire de specialitate începe pe 1 ianuarie și poate dura între trei și șase ani, în funcție de specializarea aleasă. Norocoșii care au obținut un post vor avea un loc muncă asigurat pentru încă cinci ani, ca medici specialiști. În total, în Timișoara, la examenul din acest an s-au înscris 653 de candidați, din care 478 la medicină generală, 150 la medicină dentară și 25 la farmacie.

Reporter: Raluca Popa
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri