Universitatea de Vest din Timișoara, reprezentată în Parlamentul European 

Data publicării:
uvt

Așa arată biroul Emanuelei Gârboni, din Parlamentul Eopean. Tânăra este absolventă de master al Universităţii din Genova, iar în prezent este doctorand în paralel al Universitatea de Vest și la Universitatea Liberă din Bruxelles. Pentru a avea acces permanent în Parlamentul European, Emanuela va lucra în cabinetul europarlamentarului Cristian Bușoi. În acest fel va putea participa la întâlnirile cu europarlamentarii din zona educației și cercetării.

”O să mijlocim anumite întâlniri și contacte cu colegii europalamentari care sunt în zona educației și cercetării în Parlamentul European. Informația pe care o poți obține de la sursă, oportunitățile care nu sunt atât de cunoscute în România, dar care pot fi cunoscute în urma unor întâlniri și în urma unor activități permanente pe lângă instituțiile europene. Toate aceste lucruri pot fi foarte utile”, afirmă Cristian Bușoi.

Deși pentru România este o premieră, țări precum Germania, Danemarca sau Marea Britanie au de ani buni reprezentanți ai universităților de top în Parlamentul European. Odată prezenți la evenimentele pe tema educației, accesul la infomație, dar și la proiecte finanțate din bani europeni, este mult mai ușor.

”În momentul de față proiectele europene reprezintă o sursă de finanțare foarte importantă. Și în ultimii ani noi am avut foarte multe proiecte, peste 70, de cercetare, inovare, de dezvoltare instituțională. Ne dorim mult mai multe. Într-o Europă modernă, universitățile au astfel de reprezentanți la Bruxelles”, ne-a declarat Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara.

Anul trecut, universitatea din orașul de pe Bega a atras 30 de milioane de euro - bani europeni, pentru proiecte din diverse domenii. Dintre acestea, 40 sunt proiecte de cercetare naționale și internaționale, prin care este plătită munca cercetătorilor care au rămas în țară.

”În 2014, 108 doctoranzi și alți 62 de postdoctoranzi ai UVT au fost plătiți din fonduri europene pentru activități de cercetare și nu numai. Asta în condițiile în care România este codașa inovării, după ce peste 15 000 de cercetători au plecat, în ultimii ani, în străinătate”, a afirmat Raluca Popa, reporter Digi 24 Timișoara.

Colaborarea cu Parlamentul European este o premieră pentru România în rândul unităților de învățământ superior.

Am detaliat subiectul cu Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest, invitatul ştirilor Digi24 Timişoara

Masterate "ca-n filme" la Universitatea de Vest din Timişoara 

Reporter: Raluca Popa
Operator: Viorel Jiva
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri