Universități străine în căutare de elevi români

Data publicării:
universitati straine


Universitățile străine și-au prezentat oferta educațională și le-au explicat tinerilor ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a putea trece ulterior în CV că au absolvit instituții precum Cambridge, Essex sau Sheffield. 

Cu specializări pe care universitățile românești nu le oferă și șanse mai mari ca să obțină un job bine plătit, standurile celor mai prestigioase instituții din Europa au fost invadate de elevii din Timișoara. Unul dintre ei e Paul Tipei, care  vrea să lucreze în industria jocurilor pe calulator. Ca să-și realizeze visul are deja în vedere două universități din Anglia și una din   Statele Unite ale Americii.

„În România Game Development nu pot să fac. MUSCĂ Mă joc de când aveam patru ani sau cinci ani și cam asta e visul meu, să fiu în industria de gaming. Crezi că e de viitor? Da, plus că mă pasionează”, spune Paul Tipei – elev la Colegiul Național C.D. Loga.      

Cei care au terminat o universitate din străinătate pot confirma că oportunitățile apar de acolo de unde te aștepți mai puțin.

„Am plecat direct la doctorat, în Anglia, la Conventry University. Am terminat acum un an și m-au angajat ca și lector în Calculatoare acolo.  A fost o experiență foarte bună, iar învățământul englezesc este foarte competitiv”, adaugă  Diana Hindea, lector la Universitatea Coventry, Marea Britanie.

De altfel, specializările în domeniul IT sunt printre cele mai vânate de tinerii interesați să plece la studiu peste hotare. Adică, de aproximativ 20% dintre ei. Pe următorul loc în top este    sectorul economiei.

„Cel mai mult computer science. Cam asta mă pasionează și la cele mai multe concursuri aici am participat. Vreau să merg afară pentru că mai multe drumuri mi se deschid”, este de părere un elev.

„Comuter Science, am aș vrea să îndrept spre Marea Britanie. Educația în România este la pâmânt, nu aș opta pentru ceva de aici”, povestește o altă elevă.

Pentru a ajunge în universități trebuie să îndeplinească o serie de condiții, printre care o mnedie peste 8 la examenul de Bacalaureat sau să treacă mai multe teste.

„Este un avantaj să ai un test de engleză, iar apoi trebuie să treci de un interviu la Academie sau la Universitate, în funcție de ce campus alegi”, Mikael Nielsen -  reprezentant Dania Academy, Danemarca. 

Dacă în Danemarca, spre exemplu, învățământul este gratuit, în Olanda sau Anglia, anii de studiu pot costa câteva mii se euro.

„În majoritatea statelor din UE costurile sunt gratuite, iar acolo unde constă, mai exact în Olanda circa 2000 de euro sau în Marea Britanie circa 9000 de lire, ele se pot acoperi prin împrumuturi acordate în mod automat de câtre guvernurile țărilor respective”, explică Alexandru Ghiță – președinte Educativa.

În fiecare an aproximativ 7000 de tineri pleacă din România la universități din străinătate, astfel că în acest moment sunt peste 33000 de români plecați la studii de licență, masterat sau doctorat. Dintre aceștia, 9000 studiază în Marea Britanie, 4000 în Franța Și Germania și Olada, însă creșteri semnificative se înregistrează și în Olada sau Danemarca. 

Reporter: Raluca Popa

Operator: Mihai Pop



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri