Văcuțe la înălțime. 70 de animale de rasă, aduse din Irlanda pentru a fi donate românilor

Data publicării:
vacute prima

Avionul care transporta animalele din Irlanda a aterizat pe Aeroportul Internațional Traia Vuia din Timișoara după un zbor de câteva ore. Aeronava este una amenajată special pentru transportul animalelor, astfel încât, în interior, văcuțele au avut parte de cele mai bune condiții de călătorie.

Cele 70 de văcuțe au petrecut aproape trei ore în aer, cât a durat cursa din Irlanda spre România. Pentru ca animalele să ajungă în siguranță, în interiorul aeronavei au fost amenajate țarcuri și le-a fost asigurată apă și mâncare. De aici, de pe Aeroportul Internațional Traian Vuia, animalele vor fi transportate în județul Bihor cu ajutorul unui camion.

Pentru a se obișnui cu clima din România, dar și cu furajele, animalele vor petrece mai multe săptămâni în carantină. În luna decembrie, chiar în preajma zilei de Sfântul Nicolae, văcuțele vor ajunge în județul Mureș, la familiile nevoiașe, susțin organizatorii. ”Animalele vor merge în zona din Centrul Transilvniei, în jurul Sighișoarei, în șase sate, părăsite de sași și colonizate cu oameni săraci. Vor sta o perioadă de aclimatizare de aproximativ 21 de zile, în care li se vor face și controale sanitar veterinare”, spune Ovidiu Spînu, directorul organizației.

De la aerogara din Timișoara, animalele sunt transportate cu ajutorul unor autocamioane compartimentate pe două niveluri, astfel că pe fiecare etaj au fost amenajate condiții pentru aproape 20 văcuțe. Transportatorii au venit pregătiți, mai ales că este al treilea eveniment de acest gen petrecut la Timișoara. ”Au nevoie de apă, mașinile sunt asigurate cu un astfel de sistem, și paie, ca să fie cât mai comod transportul până acolo. Primul transport a fost în noiembrie 2011, în ianuarie 2012 al doilea, iar acesta este al treilea de acest gen”, afirmă Ionela Gagea, asistent manager firmă transporturi.

Donația organizației internaționale se bazează pe analize de specialitate, în funcție de specificul zonei. În alte 65 de proiecte asemănătoare, derulate pe mapamond, au fost oferite oi, capre, porci, vaci, chiar și albine și păstrăvi. Primul transport de acest gen a avut loc în urmă cu 70 de ani, când 18 vaci au ajuns la fermieri din Puerto Rico.

Reporter: Raluca Popa
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri