Zimbri morți de boala limbii albastre. Trei exemplare au murit în Rezervația Hațeg

Data publicării:
zimbri prima-1

Primul zimbru a murit în urmă cu o lună, însă atunci nu au fost trimise probe biologice către laborator, pentru a se stabili cauza exact a decesului. În ultima săptămână însă, alţi doi zimbri din Rezervaţia Hateg au fost găsiţi morţi, iar Autoritatea Naţionala Sanitar Veterinară a stabilit că animalele au murit din cauza bolii limbii albastre.Imediat s-au luat şi primele măsuri.

După ce trei zimbri au murit și alți doi s-au îmbolnăvit în Rezervația din Hațeg, autoritățile au luat decizia de a opri accesul vizitatorilor. Acum, mai mulți medici din cadrul Direcției Sanitar-Veterinare îi vaccinează și îi monitorizează pe cei opt zimbri, care deocamdată sunt sănătoși.

Îngrijitorii le administrează preventiv medicamente, care au rol de vaccin, însă această muncă este extrem de dificilă. ”Se încearcă și administrarea de antibiotice, sub diverite forme. Am încercat în furaje, am încercat în apă, nu le consumă. Au fost nevoiți să curețe tot, să igienizeze, să o luăm de la început. Am încercat cu administrarea prin seringă cu pușca. Antibioticul fiind vâscos, nu s-a reușit administrarea”, ne-a declarat Mihai Jula, directorul DSVSA Hunedoara.

Acum, medicii veterinari încearcă să-i adune pe zimbrii sănătoși într-un țarc, ca se îi monitorizeze şi să identifice mai uşor posibilele simptome ale bolii limbii albastre. Între timp, autoritățile evaluează pagubele, care până acum se apropie de 50.000 de lei. ”Putem vorbi și de o pagubă. Ei sunt înregistrați la noi și au o valoare de inventar. Cea mai mare valoare a avut-o exemplarul care a decedat duminica trecută și era la 28.000 de lei”, afirmă Radu Crișan, directorul Direcției Silvice Hunedoara.

În urma analizelor de sânge, boala limbii albastre a fost identificată şi la o gospodărie din Petroşani, însă deocamdată animalul nu prezintă simptome, ceea ce înseamnă că sunt şanse să se însănătoşească. Chiar şi aşa, oamenii sunt speriați de posibilitatea apariției unor noi focare: ”Acuma ce să facem? Care ne-o fi norocul”, ”Mi-e frică, dar ce să fac? Trăiesc cu speranța că o să treacă pe lângă noi și n-o să vină la noi”, - Câte animale aveți? ”Păi am o junincă, am avut o vacă și-am vândut-o”, - Ar fi pagubă mare? ”Ar fi, că am două vaci în câmp, Doamne ferește, să nu se întâmple”.

Probleme au fost şi în Rezervaţia din Armeniş, judeţul Caraş Severin, unde în ultima săptămână trei zimbri au murit. Animalele sunt monitorizate în permanenţă, iar rezervația a fost închisă publicului.

UPDATE. Drama zimbrilor: autorităţile au anunţat că şi cei doi zimbri bolnavi de la Hațeg, două femele, au murit

Medicii veterinari au luat prelevat probe pe care le-au trimis la Bucureşti, pentru ca specialiştii de la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară să se pronunţe asupra cauzei morţii. Cel mai probabil, susţin reprezentanţii rezervaţiei, şi în aceste două cazuri poate fi vorba de boala limbii albastre. Perpetuarea acesteia în rândul bovinelor se datorează unei specii de ţanțar, care a creat focare în judeţele Hunedoara şi Caraș-Severin.

Reporter: Maria Rohnean
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri