Zimbrii se întorc în munții noștri. 14 animale au fost aduse din vestul Europei într-o rezervație din Banat

Data publicării:
zimbri

De 30 de minute a avut nevoie mezinul familiei de zimbri până și-a făcut curaj să pășească pe pământ românesc. Dan nu l-a scăpat nicio clipă din ochi. Deși a studiat administrația publică, tânărul a ales să devină îngrijitor al zimbrilor din Armeniș, care - spune el - i-au schimbat viața.

”Venim zilnic să îi verificăm, să le dăm mâncare și să fie sănătoși. Acu’ cinci ani nu mă gândeam că o să ajung eu pe aici să lucrez”, ne mărturisește Daniel Hurduzeu, îngrijitorul zimbrilor.

Zimbrii aduși anul trecut au fost acum eliberați în sălbăticie, iar alte paisprezece animale au fost aduse, astăzi, după 4 zile de călătorie, în țara noastră.

”Aduși din Germania, Franța, Belgia și Elveția cu un transport special, zimbrii vor trăi de acum în rezervația amenajată în Munții Țarcu”, explică Vlad Ungar, reporter Digi24 Timișoara.

”Atunci când oamenii sau turiștii străini vor veni în țara noastră și se vor întreba mirați ce e cu animalele astea, noi să spunem foarte natural: sunt zimbrii noștri”, afirmă Csibi Magor, reprezentant WWF Romania.

Și specialiștii străini văd în Munții Țarcu locul perfect pentru creșterea zimbrilor.

”Această zonă va fi cea mai mare, din cele populate cu zimbri, din Europa”, precizează Helmer Wouter, specialist în zone protejate.

Pentru oamenii din Armeniș e mândrie mare că animalul legendar al românilor trăiește din nou în zona lor:
”Eu zic că natura își recere drepturile, zimbrii au dispărut de mult din zona noastră. Totuși să avem aici zimbru, să se reîntoarcă în Carpați, zic că e un lucru minunat”, ”I-am văzut, îs frumoși, nu i-am mai văzut niciodată”,
”Am dori să se facă mai mult turism, să vină turiști”.

În România trăiesc, în total, 130 de zimbri, majoritatea în rezervațiile amenajate în Neamț și în Caraș-Severin. Ca Munții Țarcu să fie repopulați a fost nevoie de câteva sute de mii de euro, bani care vin de la organizații pentru protecția animalelor.

Zimbri morţi, la Armeniş.Trei din cele 17 animale nu au supravieţuit în rezervaţia din Munţii Ţarcu  

Reporter: Vlad Ungar
Operator: Viorel Jiva
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri