Zoo, la distanță de un click. Păsările de la Muzeul Satului Bănățean pot fi urmărite online 24 de ore din 24

Data publicării:
pasari prima

”Sunt trei specii de pițigoi, pițigoiul mare, pițigoiul sur și pițiggoiul albastru, mai vine țicleanul, mai vine măcăleandru, iar vedeta e o ciocănitoare de stejar”. În fiecare zi, cele șapte specii de păsări își fac apariția la Muzeul Satului Bănățean din Timişoara, la o hrănitoare ce imită o casă în stil maramureșean. Ideea de a trasmite viața înaripatelor și pe internet îi aparține lui Cristian Ilea, un tânăr din Timișoara care de şase ani investeşte în pasiunea lui pentru studiul vieții animalelelor sălbatice: ”Am fost în Africa de Sud unde am făcut un curs specializare pentru filmat animale sălbatice și în acea lună m-am întâlnit cu oameni care filmează în domeniul Wild Life. Unul dintre oamenii pe care i-am întânit acolo, chiar asta face, are un site pe care transmite în direct viața sălbatică”.

Asemenea unui reality show, păsările care vin la hrănitoarea de la Muzeul Satului Bănățean pot fi urmărite online 24 de ore din 24. Doar că de această dată personajele sunt pițigoii, măcăleandrul, țicleanul sau ciocănitoarea de stejar. 

Aici pot fi urmărite LIVE păsările de la Muzeul Satului Bănățean

Proiectul a înregistrat un real succes și în varianta românească, denumită Wild Life Romania, care a în ultimul an a înregistrat peste 50 000 de vizitatori unici. Platforma a fost lansată în urmă cu doi ani, iar cei care au accesat-o au putut observa în vara anului trecut un pui de barză care a ieșit din găoace.

”Challenge-ul cel mare e să amplasez camere într-un bârlog de urs, dar toate lucrurile astea trebuie făcute cu foarte mare grijă față de animalul sălbatic”, ne mărturisește Cristian Ilea.

Până atunci, viața păsărilor a devenit o atracție nu doar pe internet, ci și pentru vizitatorii Muzeul Satului Bănățean. ”M-am și bucurat și am văzut că prezintă și un interes pentru timișoreni. Odată cu aflarea acestui noi obiectiv de la Muzeul Satului Bănățean, oamenii vor veni, cu predilecție cei mici”, spune Dan Radosav, directorul Muzeului Satului Bănățean.

- V-ați gândit vreodată câte specii de păsărele sunt aici la Muzeul Satului? ”Eu văd cum păsărelele intră în cutiuță ca să mănânce”, ”Despre pițigoi încă nu am învățat, dar o să învățăm”.”Am planificat o ieșire astăzi, fiind în vacanța intersemestrială. Mi se pare o idee excelentă”, ne-a declarat profesorul Delia Năstase.

În prezent, Cristian Ilea este singurul român cu diplomă de Wild Life Film Making. Așa că își va duce proiectul mai departe. Pentru a transmite live pe internet tânărul a investit în grădina zoologică online aproape 8.000 de euro. În curând platfoma va fi îmbunătățită și cu o cameră de supraveghere montată în dreptul cuibului unei păsări răpitoare. În ultimul an, site-ul a fost accesat de aproape 400.000 de ori.

Reporter: Raluca Popa
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri