Expoziţie întârziată

Data publicării:
SCHITE CAMPINA

Peste 200 de schiţe ale pictorului Nicolae Grigorescu sunt păstrate de Primăria Câmpina într-un spaţiu închis publicului. Schiţele au fost recuperate de instituţie de la Muzeul Naţional de Artă, prin acţiune în instanţă. Primăria a cheltuit apoi aproape 400.000 de lei, pentru amenajarea spaţiului în care să expună lucrările. Edilii spun că vina pentru întârziere este a Ministerului Culturii, care nu a dat încă o aprobare pentru deschiderea expoziţiei. 

Cele 202 schiţe sunt păstrate la etajul unei clădiri a Primăriei Câmpina. 100 dintre ele au fost prinse în suporturi din carton cu proprietăţi alcaline şi expuse pe simeze, în două spaţii special amenajate. Restul lucrărilor sunt păstrate în dulapuri, într-o a treia cameră cu atmosferă controlată.

"Lucrările sunt deocamdată păstrate în două camere, în condiţii strict controlate, de temperatură şi umiditate. Specialiştii spun că, la momentul deschiderii publice a expoziţiei, e foarte important ca aceste lucrări să nu fie expuse la lumină artificială mai mult de trei săptămâni", Claudiu Loghin, reporter Digi24.

Lucrările au fost vândute Primăriei Câmpina, în noiembrie 1939, de unicul fiu al lui Nicolae Grigorescu. Preţul tranzacţiei a fost de 600.000 de lei. Lucrările au ajuns apoi la Muzeul Naţional de Artă. Secretarul Primăriei Câmpina spune că a aflat de această tranzacţie întâmplător, în timp ce studia o revistă de artă.

"Am intrat în posesia Repertoriului graficii româneşti din secolul 19, unde aceste 202 schiţe şi desene erau ilustrate şi, în subsolul lor, apărea ca provenienţă Primăria Municipiului Câmpina. Muzeul Naţional de Artă a recunoscut actul de vânzare- cumpărare, însă a considerat că este necesară o sentinţă judecătorească, pentru restituirea acestora, fapt pentru care în 2002 am înaintat acţiunea",  Paul Moldoveanu, secretarul Primăriei Câmpina.

Instanţa supremă a restituit Primăriei Câmpina schiţele în 2013, prin sentinţă definitivă. Edilii au investit 385.000 de lei în amenajarea şi dotarea spaţiului de expoziţie. Lucrările au fost încheiate în septembrie anul acesta, dar schiţele lui Nicolae Grigorescu nu sunt încă accesibile publicului.

"Nu înţeleg de ce nu lasă deschis, asta e problema. E problema primăriei", localnic.

"Să se facă tot posibilul, să fie văzute. Pentru asta s-au făcut atâtea eforturi, să fie descoperite", localnică.

"Sunt foarte importante, având în vedere că a trăit şi a pictat aici o perioadă din viaţă şi ar trebui expuse. Am câştiga, din punct de vedere al turismului cultural, foarte mult", localnică.

"În primul rând, ele trasează drumul către un viitor tablou. Toate sunt de patrimoniu, dar unele sunt clasate tezaur, sunt foarte valoroase, păstrate într-o stare excepţională, lucrate cu o deosebită fineţe, cu o deosebită preţiozitate, semn că artistul le-a acordat un statut aparte", Dan Rădulescu, muzeograf "Muzeul Nicolae Grigorescu Câmpina".

Primarul din Câmpina spune că expoziţia va putea fi vizitată în cel mult o lună. Adică în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare.

"Trebuia să avem o aprobare de la Ministerul Culturii, mergând pe o filieră foarte complicată, ca şi cum am deschide un muzeu. Dar acesta nu este un muzeu, este un minimuzeu", Horia Tiseanu, primar Câmpina.

Nicolae Grigorescu şi-a trăit ultimii ani de viaţă într-o casă din Câmpina. O parte din lucrările sale sunt inspirate din peisaje din zona acestei localităţi.

Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Mihai Stan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri