Facturi record la încălzire, la școlile din Timișoara

Data publicării:
facturi
Şcolile din Timişoara s-au trezit cu facturi record la încălzire pentru luna ianuarie. Sunt licee care au de plată şi peste 100.000 de lei. Explicaţia autorităţilor - au fost temperaturi extrem de scăzute în această iarnă. Directorii şcolilor spun însă că niciodată nu s-au mai apropiat de asemenea sume. Prețul gigacaloriei a crescut în ultimii 3 ani cu aproximativ 1%. Facturile vor fi plătite din bani de la bugetul local.

Peste 100 de mii de lei - este una dintre cele mai mari facturi la încălzire pe care o școală din Timișoara o are de achitat către societatea de termoficare din oraș, pentru luna ianuarie. Factura aparține Colegiului Tehnic "Regele Ferdinand", cu o suprafață de 3.900 de mp și 6 corpuri de clădire.

„A fost o surpriză mare și neplăcută. Factura pe luna ianuarie la căldură a fost de 102.000 lei. Față de anul trecut, aceeași perioadă, tot luna ianuarie când a fost 80 de mii de ron”, spune Luminița Filip, directorul Colegiului Tehnic „Regele Ferdinand”.

La o școală cu o suprafață similară, de 3.500 de mp, cu 5 corpuri, dar cu centrală proprie pe gaz, cum este cea din localitatea Dumbrăvița, la numai 5 kilometri de Timișoara, factura pe aceeaşi lună a fost de 8 ori mai mică. Tot comparativ, la un liceu cu două etaje din Iaşi, racordat la sistemul centralizat de încălzire, factura pe luna ianuarie a fost de 19.000 lei.

„Undeva în jur la 15 mii vine factura la căldură. Asta însemnând toate punctele, toate clădirele încălzite cu agent termic, cu gaz. Mi se pare un pic mare, aș dori să fie mai mică dar nu se poate. Este cea mai ieftină variantă și cea mai comodă”, adaugă Adrian Nicola, directorul Școlii Gimnaziale din Dumbrăvița.

Școlile din Timișoara care sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire nu pot trece la centrale termice proprii, chiar dacă facturile ar scădea cu mai bine de 50%, din cauza unei hotărâri de Consiliu Local.

„Sistemul de încălzire centralizat este un sistem pe care primăria îl încurajează din toate punctele de vedere. Motivele sunt multiple: evoluția prețului gazului, investițiile pe care le-am făcut în sistemul centralizat și pe care urmează să le mai facem”, completează Dan Diaconu, viceprimarul Timișoarei.

Școlile nu beneficiază de subvențiile pe care primăria le acordă consumatorilor casnici pentru că instituțiile de învățământ sunt încadrate la categoria persoane juridice.

„Pentru persoanele juridice, costul de producție, ele plătesc costul de producție, este de 374 de lei cu TVA pe gigacalorie. La populație energia termică este facturată la 242 de lei, preț cu TVA. Diferența de producție și facturarea la populație o reprezintă sobvenția. Asta este explicația, costurile ridicate au venit și la popuție. Am avut o iarnă, spre deosebire de anii trecuți, o iarnă cu temperaturi extrem de scăzute”, susține Ofelia Hergheli,u purtătorul de cuvânt Colterm.

Aşa că şcolile nu au o altă opţiune decât să plătească... Factura la energia termică, înregistrată pentru luna ianuarie de Colegiul Național Bănățean din Timișoara, este cea mai mare de până acum.

„Cred că este un record, cel puțin de când sunt eu director nu îmi aduc aminte să fi avut astfel de valori doar pentru agentul termic”, este de părere Sorin Ionescu, directorul Colegiului Național Bănățean din Timișoara.

Colegiul Național Bănățean din Timișoara are o suprafața de 13.500 mp și 5 corpuri de clădire.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri