Fără risipă la corn şi lapte

Data publicării:
CORN HG

Cornuri şi lapte mereu proaspete pe băncile copiilor şi plata numărului exact de alimente livrate în fiecare zi - acestea sunt obiectivele pe care le-a stabilit Consiliul Judeţean Harghita odată cu lansarea unui sistem online de urmărire a programului Laptele şi Cornul. Softul instalat în aproape toate şcolile din judeţ, funcţionează deja de o săptămână şi s-a dovedit foarte eficient.

Ne aflăm în cea mai mare şcoală gimnazială din judeţul Harghita, cu 864 de elevi, răspândiţi în mai multe corpuri de clădire. Nu o dată s-a întâmplat ca numărul de cornuri şi de pahare cu lapte livrate aici să nu coincidă cu cel al elevilor prezenţi la ore iar şcoala să rămână cu alimentele pe stoc mai multe zile.

"Putem uşura foarte mult lucrul cu softul ăsta şi nu o sa avem problemele si neplăcerile ce le-am avut în anii trecuţi cu distribuirea laptelui şi a cornului. Deci acum de exemplu avem controale pentru anul 2013, 2014 şi trebuie să scoatem toate absenţele din cataloage, să facem tabele să trimitem la Ministerul Agriculturii",  David Zoltan, directorul şcolii .

Iar asta se întâmplă pentru că la comandarea alimentelor s-a luat în calcul cifra maximă de elevi din şcoală, nu prezenţa reală la clasă din fiecare zi. Softul are un sistem complex care permite raportarea zilnică a numărului de elevi în baza căruia se fac comenzile pe ziua următoare. Dacă şcoala rămâne cu pachete pe stoc, atunci va comunica firmei furnizoare să livreze mai puţine pachete a doua zi.

Astfel firmele ştiu exact ce cantităţi să aducă iar munca instituţiilor implicate este mult uşurată.

"Informaticianul nostru trebuia să colecteze, verifica telefonic, cerea raport unde simţea că sunt diferenţe. Toată această activitate se uşurează. Automat şcoala introduce datele în sistem, aplicaţia adună, are şi chei de control în interiorul aplicaţiei, scade posibilitatea de eroare", inspector general Petre Gârbea, IŞJ Harghita.

Unul dintre marile avantaje ale folosirii sistemului ar fi şi scăderea cheltuielilor Consiliului Judeţean cu programul Laptele şi Cornul şi asta pentru că instituţia va plăti exact numărul de alimente necesare în şcoli. În prezent autorităţile cheltuiesc cu acest program mai bine de 4 milioane de euro anual.

"Cam cu cât ar scădea cheltuielile în felul acesta că vorbim de o mică scădere de cheltuieli? Eu cred că poate să ajungă şi la 15 - 20% această scădere, având în vedere că dacă societatea nu a fost de încredere atunci deconta pentru numărul maxim de copii şi acum este un sistem prin care acest lucru este stopat", Borboly Csaba, preşedinte CJ Harghita

Până acum sistemul a fost instalat în 345 de unităţi şcolare din 367 câte există în judeţul Harghita.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Mihai Stan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri