Fără vaccin împotriva alergiei la ambrozie

Data publicării:
vaccin ambrozie
Dacă sunteţi alergic la polenul de ambrozie şi vreţi să începeţi un tratament, nu vă grăbiţi spre o farmacie din România. De aproape un an, vaccinul care v-ar putea ajuta nu se găseşte la noi în ţară. Firma din Franţa care îl producea şi-a suspendat activitatea anul trecut. De atunci, persoanele alergice la ambrozie au fost nevoite să caute tratamentul imunoterapeutic peste hotare. În funcție de țara din care este cumpărat, serul ajunge să coste între 350-500 de euro.

Cristian Rus a aflat că este alergic la ambrozie acum trei ani. În urmă cu 6 luni, la recomandarea medicului, bărbatul s-a hotărât să urmeze un tratament imunoterapeutic. Ştia că nu va găsi vaccinul într-o farmacie din ţara noastră, aşa că a apelat la ajutorul unui prieten din Austria.

„I-am trimis reţeta, am aflat că sunt la diverse preţuri. În Austria la aproximativ 400, chiar peste 400 de euro, în Germania tot aşa la vreo 450 şi în Spania l-am găsit la 320 de euro tot acelaşi vaccin”, spune Cristian Rus, pacient.

Fără un astfel de vaccin, pe timp de vara, viața persoanele alergice la ambrozie se transformă într-un coșmar. Au în permanență nasul înfundat, ochii roşii şi mâncărimi în cavitatea bucală.

„Este o rinoconjunctivită extrem de severă, iar în jur de ... alergicii care sunt de mai mult de cinci ani încep să aibă şi criză de astm bronşic, deci o alterare mult mai mare a calităţii vieţii. Toate aceste simptome de rinoconjunctivită sunt îndepărtate, astmul nu va mai apărea, net beneficiul este”, susține Carmen Bunu-Panaitescu, medic alergolog.

În România, tratamentul imunoterapeutic costa doar 600 de lei şi era administrat timp de 6 luni. Vaccinul nu se mai găseşte la noi, pentru că firma din Franța care îl producea şi-a sistat activitatea.

„Nu mi se pare corect, atâta.”

„Toate ţările au acest vaccin, mi se pare normal şi la noi să se... să nu trebuiască oamenii să meargă în altă ţară.”

„Anapoda. Ar trebui să se găsească la noi, nu să mergi în străinătate şi să cheltui bani, nu?”

Găsirea unui alt producător implică proceduri birocratice extrem de complexe.

„Au avut la fabrica de origine ceva probleme, motiv pentru care producţia lor s-a închis anul trecut în august 2015. 01:22 MUSCĂ 00:39 Ministerul Sănătăţii, în primul rând, nu este implicat în terapiile acestea alergologice specifice”, precizează Diana Deleanu, vicepreşedintele Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică.

În cursul săptămânii trecute, reporterii Digi24 Timişoara au trimis o solicitare Ministerului Sănătăţii, cu privire la acest subiect. Până la această ora, nu am primit niciun răspuns. În plus, Direcția de Sănătate Publică Timiș nu are o evidență clară a persoanelor care au alergie la ambrozie, deși, ultimele statistici, arată că în Vest, buruiana afectează peste 30% din populație.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri