Festivalul de operă din Hunedoara se reinventează

Data publicării:
opera
Cel mai mare festival de operă din România se reinventează. După 6 ediții de Opera Nights, festivalul devine, din această vară, Hunedoara Lirică. Evenimentul va fi organizat de consiliul județean, prin Teatrul de Artă din Deva. Spectacole vor fi nu doar în Deva și Hunedoara, ci și la Petroșani. Peste 100 de artiști și orchestra Mihail Jora din Bacău vor interpreta pentru melomanii opere celebre. În repertoriu se vor regăsi arii de Verdi, Mozart sau Puccini.

Consiliul Județean Hunedoara a decis să organizeze festivalul de operă fără a mai apela la firme intermediare. Așa s-a născut Festivalul Internațional de Operă și Muzică Clasică Hunedoara Lirică. De organizare, repertoriu și contractarea artiștilor se va ocupa Teatrul de Artă din Deva, iar consiliul județean și cele 3 primării implicate în proiect vor finanţa evenimentul.

"Bugetul va fi undeva la 320 de mii de lei pentru toate cele 5 seri, jumătate aproximativ de la Consiliul Județean, adică 150 de mii de lei, și restul constribuțiile celor 3 UAT-uri", explică Daniel Andronache - vicepreședinte CJ Hunedoara.

Vor fi în total 5 seri de spectacole, cu piese de Verdi, Mozart sau Puccini, dar și cu Opera Rock din Budapesta. Ca noutate, festivalul va debuta la Petroșani.

"O inițiativă bună, am avut discuții cu cei de la Consiliul Județean, va fi prima dată când vom avea un astfel de spectacol la Petroșani, la teatru am înțeles că se va ține, e un început bun", spune şi Tiberiu Iacob Ridzi - primarul municipiului Petroșani.

"Două seri de spectacole vor avea loc la Hunedoara, la Castelul Corvinilor, iar alte două, la Deva. Una dintre ele va fi în sala Teatrului de Artă, iar cea de-a doua aici, în Lapidariul Muzeului Civilizației Dacice și Romane" - Vlad Ungar, reporter Digi24 Timişoara.

Sunt așteptați 100 de artiști din țară şi din străinătate. Orchestra care va susține spectacolele este din Bacău și, potrivit organizatorilor, este o obișnuită a festivalurilor internaționale de operă.

"Dintre artiștii care vor ajunge pe scenele hunedorene sunt Iulia Novicova, o soprană de renume internațional care tocmai a făcut un film cu Placido Domingo. Anușa Goleșorski, Catarina Lala, Andri Șurman pe care l-am văzut în Tosca, este unul dintre cei mai buni tenori din estul Europei", precizează Mihai Panaitescu - directorul Teatrului de Artă Deva.

Festivalul Hunedoara Lirică este programat în perioada 16-20 iulie. Piesa de rezistenţa va fi spectacolul de final, de la Castelul Corvinilor. Prețul biletelor nu a fost încă stabilit, dar organizatorii mizează pe 2.500 de spectatori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri