Iarnă dezastruoasă pentru apicultori

Data publicării:
albninute
Sute de mii de albine au murit în această iarnă în judeţele din Vestul ţării, din cauza fluctuaţiilor mari de temperatură, a gerului, a bolilor şi altor factori care le-au afectat. Apicultorii din Timiș spun că nu îşi mai amintesc să fi avut o iarnă atât de grea. Zeci dintre ei şi-au pierdut complet familiile de albine. În aceste condiții, este de aşteptat ca prețul mierii să explodeze anul acesta, pentru că producţia va fi foarte slabă.

„În urmă cu 10 ani, 15 ani, așa erau albinele aici. Dădeau din-afară, atâtea erau. Acuma, uitați, aici un ghem”, povestește un apicultor timișorean.

Vasile Lonțiș face apicultură din 1991. De când a început această iarnă și până acum a pierdut aproape 30 de stupi de albine din cauza gerului, a bolilor și a fluctuațiilor mari de temperatură.

„În ultimii 10 ani n-am prins așa iarnă. Foarte, foarte grea. E un fenomen la albine, nu se mai grupează, nu-și grupează hrana. Ele stau în stup și șomează. Eu le-am pus deasupra ghemului, le-am pus mâncare, ca să fiu sigur că nu mor de foame. Numai să supraviețuim, albinele să le avem în continuare. Cu producția speranțe nu”, continuă Vasile Lonțiș, apicultor din județul Timiș.

Gerul, virozele, fluctuațiile mari de temperatură, calitatea hranei, dar și ierbicidele folosite în agricultură omoară albinele, spun specialiştii în domeniu.

„Albinele au intrat slăbite pe iarnă. Ca și un organism bolnav care avea remanențe din urmă și când a dat de factori climatici ostili, cum este iarna, a capotat. Din cea am discutat cu colegii zilele trecute, am înțeles că undeva, în medie cam 30% din șeptelul apicol de pe Timiș a murit”, adaugă Cosmin Vatriș, președintele Asociației Crescătorilor de Albine Timiș.

Nici familiile de albine care au supraviețuit iernii nu sunt încă salvate. Crescătorii se mai aşteaptă la pierderi până la sfârșitul lunii martie.

„În județul Timiș peste 30-40% din efectiv au dispărut în iarnă. Pe de-altă parte, și ce a ieșit acum, să zicem că suntem în primăvară, sunt foarte slabe”, completează Dan Ciublea, directorul Asociației Crescătorilor de Albine Timiș.

Apicultorii vor rămâne cu pierderile, pentru că Ministerul Agriculturii nu îi despăgubește, aşa cum se întâmplă agricultorii. Ei primesc subvenții doar pentru medicamente și pentru stupine.

„Partea de pierderi, așa cum se pare că există și am văzut și eu în media ce se întâmplă pe sector, e o altă poveste. MUSCĂ Nu există normative pe rol, în implementare la instituție”, susține și Florin Faur, directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură.

Pierderile au început încă de anul trecut pentru apicultorii din Timiș. În 2016, producția de miere a fost cea mai slabă din ultimii 30 de ani, au estimat asociațiile de profil, după datele colectate. Într-un an obișnuit, colectau între 70 și 100 de tone de miere. Anul trecut abia s-au adunat 10...

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri