Inspiraţi de propria suferinţă

Data publicării:
terapie
Boala propriului copil i-a determinat să lupte și să ajute și alți micuți aflați în aceeași situație. Părinții unei fetițe cu paralizie cerebrală au deschis la Hunedoara un centru terapeutic, după ce ani la rând au umblat prin spitale, au cheltuit zeci de mii de lei și au încercat diferite metode de recuperare. Au amenajat centrul şi l-au doatat din banii lor și cu ajutor din sponsorizări. De o lună de când este deschis, centrul oferă sprijin pentru 10 copii cu paralizie cerebrală, tetrapareză sau epilesie.

Patru specialiști în recuperare fizică lucrează în fiecare zi la centrul din Hunedoara. Copiii care ajung aici nici măcar nu pot să stea în stea în picioare, în ciuda diverselor metode de tratament pe care le-au urmat până acum. Mama unui băiat în vârstă de 8 ani a venit cu fiul ei tocmai de la Sighetu Marmației.

„rebuie ca băiatul să facă terapie zilnic, la noi în județ nu avem un centru de recuperare și am ales să venim aici. E foarte greu, dar pentru el facem tot”, spune Ileana, mamă a unui copil bolnav.

La Hunedoara, copiii cu probleme neuromotorii fac sedințe de kinetoterapie, fizioterapie, laser terapie, masaj terapeutic sau logopedie.

„Încercăm să-i facem să se rostogolească în prima etapă, să își ridice capul, să se ridice în patrupedie, în genunchi și abia apoi să meargă. Recuperarea este de lungă durată, în general, de la naștere”, explică Violeta Bozan, asistent kinetoterapeut.

Deschis în urmă cu o lună, centrul de recuperare a fost gândit de soții Gînțagan. Ea economist, el, jurist au ajuns specialiști în recuparea neuromotorie. Fetița lor Anamaria are 8 ani pe care i-a petrecut departe de casă, la terapii și sedințe de tratament în toate spitalele și clinicile din țară.

„Noi avem probleme cu Anamaria exact după naștere, am încercat soluții pentru ea, singura singura soluție este recuperarea zilnică. Odată cu gimnastica și toate terapiile alternative, copiii se vor face, la un moment dat, un pic mai bine decât la început”, susține Dana Gînțagan, fondatorul centrului de recuperare.

50 de mii de euro i-au costat pe soții Gînțagan doar dotarea centrului. Au amenajat singuri spațiul, au adus bani de acasă și au primit ajutor și din sponsorizări. Singurul lor regret este că nu își permit să creeze locuri de tratament pentru şi mai mulți copii.

„Manopera e în regie proprie, am muncit la tot ceea ce vedeți aici, am încercat să realizez cu costuri cât mai micuțe, pentru că ong-ul nostru nu putea să suporte asemenea cheltuieli. Anamaria este punctul meu forte, mă gândesc la ea, mă gândesc la ceilalți copii”, completează Gabriel Gînțagan, fondatorul centrului de recuperare.

În județul Hunedoara sunt 600 de copii cu probleme neuromotorii, iar 300 dintre ei suferă de paralizie cerebrală. Casa de asigurări de sănătate decontează doar două săptămâni pe an pentru ședinte de recuperare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri