Instrucţie pentru vot

Data actualizării: Data publicării:
VOT

Cu doar câteva zile înaintea alegerilor, preşedinţii de secţii de votare şi locţiitorii acestora au fost instruiţi cu privire la procedurile de vot. Câteva sute de reprezentanţi ai secţiilor de votare care vor aştepta alegătorii la urne au aflat cum sa procedeze în situaţii particulare, care însă creează, de obcei, cele mai multe probleme. 

Printre cele mai frecvente greşeli se numară şi aceea când alegătorii introduc greşit buletinele de vot în alte urne, însă au fost cazuri în care oamenii şi-au scăpat telefoanele în interiorul urnelor.

"Ce faci... Aştepţi să i se termine bateria. Noroc că acum telefoanele sunt inteligente şi se termină repede bateria", Claudiu Petra - preşedinte Autoritatea Electorală Permanentă

Preşedinţii de secţii de votare au foat instruiţi ce trebuie să facă şi dacă alegătorii pun ştampila în altă parte decât în cea pe care o doresc.

"Dacă iese fericit cu sentimentul datoriei împlinit. Am greşit!.... Mie îmi plac ăstea la prezidenţiale că sunt numai 2. Am greşit! Ce naiba ai putut greşi?", Claudiu Petra - preşedinte Autoritatea Electorală Permanentă.

Preşedinţii secţiilor de votare trebuie să se obişnuiască şi cu lucrul pe tabletă.

"Ne uşurează un pic munca. Cu tableta oamenii vor fi găsiţi mai uşor. Nu vor mai putea vota de mai multe ori", preşedintele unei secţii de votare.

"Cu tableta da, este foarte bine. Ne uşurează munca, Da sigur. Rezultatele-s clare", preşedintele unei secţii de votare.

"Există îmbunătăţiri faţă de alegerile locale ale sistemului informatic. Există câteva mici adaptări ale legislaţiei pentru alegerile parlamentare faţă de locale. Sunt chestiuni mici dar care contează în ansamblul general al procesului electoral", Claudiu Petra - preşedinte Autoritatea Electorală Permanentă.

Pentru judeţul Braşov au fost tipărite aproape 1.150.000 de buletine de vot care vor fi împărţite în cele 447 de secţii de vot.

"Ceea ce spun de fiecare dată, şi de fiecare dată avem excepţii, fără excese alimentare, bahice, de altă natură, fără lipsă de somn", Claudiu Petra - preşedinte Autoritatea Electorală Permanentă.

Pentru munca depusă la secţiile de votare, preşedinţii şi locţiitorii lor vor încasa 150 de lei pentru fiecare zi de muncă, şi vor fi plăţiţi pentru maximum 5 zile în care trebuie să fie atenţi la fiecare detaliu legat de procedura de vot.


Reporter: Sorin Secli
Operator: Lucian Păculea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri