Investiţie în impas

Data publicării:
CONTAINER

Au cheltuit 40 de mii de euro pe un container inteligent de colectat deşeuri, dar au aflat că sistemul se blochează dacă afară este prea frig. Se întâmplă la Sfântu Gheorghe, iar banii au fost cheltuiţi din fondurile Primăriei. Specialiştii societăţii de salubrizare încearcă acum să găsească soluţii astfel încât containerul inteligent să nu se mai blocheze la frig.

Containerul inteligent a fost instalat în iunie 2016, într-o zonă de blocuri din Sfântu Gheorghe. Este construit cu două tancuri separate de colectare selectivă a deşeurilor şi prese care compactează gunoiul adunat. Unul din avantajele instalaţiei este că reduce frecvenţa colectării gunoiului cu maşinile de salubritate.

"Containerul e prevăzut cu un sistem inteligent de deschidere a trapelor, pe bază de cartelă. Are panouri fotovoltaice şi chiar sistem de supraveghere video. Doar că, atunci când afară e prea frig, nu funcţionează", Claudiu Loghin, reporter Digi24

Containerul este fabricat în Italia şi a costat 40 de mii de euro. Instalaţia a fost cumpărată de societatea de salubrizare din municipiu şi plătită din banii Primăriei.

"Se strică foarte des.  Săptămânal aproape, în ultima perioadă. Iarna cum a fost? Jale", localnic.

"Nu, nu e normal.  Fiindcă o să vină în fiecare an iarnă", localnică.

"A costat investiţia asta 40 de mii de euro? Cu ăia nu puteau să facă altceva?", localnică din Sfântu Gheorghe.

Potrivit producătorului, containerul funcţionează optim până la temperaturi de minus 25 de grade Celsius.

"Instalaţiile sunt făcute din Italia, poate acolo este, climatic, altă zonă, nu e aşa de frig la ei. La noi, la minus zece grade n-a funcţionat. Funcţionează cu ulei hidraulic, conductele sunt fine, n-a putut să funcţioneze la parametri normali, n-a avut soare destul", Mathe Laszlo, director general Tega Sfântu Gheorghe.

"Nu sunt bani aruncaţi, pentru că, până la urmă, acest container cu chiu cu vai o să se amortizeze în timp şi nu ne lăsăm, să abandonăm această instalaţie. Se pare că încă nu a venit vremea să încercăm să mai cumpărăm şi altele", Czimbalmos Csaba, administrator public Sfântu Gheorghe.

Soluţia găsită de autorităţile din Sfântu Gheorghe este să schimbe uleiul din instalaţiile hidraulice ale containerului cu unul care-şi păstrează vâscozitatea la frig şi să lege instalaţia la reţeaua electrică a oraşului, în lunile fără suficient soare.

Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Dan Dascălu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri