Istoria Timișoarei, îngropată de modernitate

Data publicării:
vestigii
Rămășițe din vechea cetate a Timișoarei, de acum 300 de ani, au fost descoperite sub asfaltul unei străzi care a intrat în şantier pentru extindere. Construite în timpul imperiului austro-ungar, zidurile fortificaţiei au fost scoase la lumină din întâmplare, de muncitorii care săpau pe strada Popa Șapcă. Vestigiile urmează să fie, însă, acoperite, pentru că nu pot fi exploatate din punct de vedere turistic.

Arheologii spun că sub stratul de ciment al străzilor, sub clădirele moderne și sub parcuri se află o altă Timișoară. Una construită în urmă cu mai multe secole. Aproape că la fiecare lucrare de modernizare a infrastructurii în zona centrală sunt descoperite vestigii din vremea Imperiului Otoman sau a celui Austro-Ungar. Cele mai recente - aproximativ 8 metri din vechea fortificație a orașului.

„Din aceste ziduri s-au păstrat foarte puține fragmente în câteva zone din oraș, ceea ce vedeți aici este o bucată foarte mică. MUSCĂ Mare parte din ziduri a fost deja distrus în sectorul prin care trece șoseaua.”

Vechi de peste 300 de ani, vestigiile nu vor putea fi însă admirate pentru mult timp. Ele vor fi acoperite din nou cu un strat de ciment până la finalul săptămânii, pentru că lucrările de modernizare trebuie să continue.

„Aceste bucățele vor putea fi protejate doar lăsate in situ, la locul lor. Ele nu pot fi demontate din acest loc. Din păcate în această zonă e aproape imposibil. Sunt foarte puține fragmente și distruse deja în mare parte iar dacă s-ar încerca o metodă de punere a lor în valoare, prin sticlă ar fi aproape imposibil pentru că trece trama stradală, e vorba de lărgirea străzii”, explică Dorel Micle, arheolog.

În apropierea vestigiilor, care vor fi acoperite de asfalt, ar urma să fie amplasate panouri cu hărți informative.

„Eu cred că tot ce e istoric ar trebui să rămână. MUSCĂ Nu e bine să ascundem istoria țării nostre pentru că suntem o țară cu o istorie frumoasă.”

„Nu e relevant, nu e relavant că găsim niște cărămizi. Asta după mine nu e relevant.”

„Trebuie să fie aranjate să fie văzute, se face ca ceva istoric, nu?”

Arheologii lucrează și la o hartă tridimensională a Cetăţii.

„Asta ne-ar interesa să realizăm și să împânzim orașul cu astfel de hărți pe care să punem fragmențele de zid, acolo unde le-am găsit, cât sunt de puține nu contează lucrul acesta. Important este să fie reprezentate pe o astfel de hartă pentru ca vizitatorul, turistul dar și cetățeanul Timișoarei să cunoască exact ce se află dedesubt.”

Lucrările de lărgire a străzii Popa Şapcă sunt momentan sistate, până când arheologii îşi vor termina treaba pe şantier. Asta se va întâmpla însă repede, pentru că nu va fi nevoie de o descărcare arheologică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri