Judecata din sufragerie

Data publicării:
judecata
Sunt locuri în țară în care să împarţi dreptatea este o adevărată provocare. La Deta, în județul Timiș, spre exemplu, unde judecătoria funcţionează în patru apartamente. Sala de judecată este de fapt o fostă sufragerie, așa că oamenii așteaptă de multe ori în hol, iar camera pentru arestați a fost... bucătărie. Inspecția Judiciară a semnalat problema, dar încă nu s-a schimbat nimic.

Din 2002, de când au primit spațiul de la Ministerul Justiției, cei 14 angajați ai Judecătoriei Deta împart dreptatea în patru apartamente, într-o clădire cu două etaje din centrul orașului.

„Oamenii așteaptă pe hol, holul este mărișor, ne descurcăm cum putem. 02:20:36:06 + 02:23:16:01 La etajul doi bucătăria a fost transformată în camera în care sunt lăsați deținuții în procesele cu arestați”, explică Daniel Herman, președintele Judecătoriei Deta.

„Singura sală de judecată a fost amenajată într-o fostă sufragerie, iar din lipsa spațiului masa judecătorului, a procurorului și a grefierului au fost așezate una lângă cealaltă” - Vlad Ungar, reporter Digi24 Timișoara.

Oamenii din Deta consideră anormal ca dosarele și inculpații să circule prin foste bucătării și sufragerii, într-un spaţiu restrâns.

„Este foarte mic, e de neconceput pentru că judecătoria trebuie să fie primul loc, să aibă clădirea spațiu suficient ca să poată lucra. Vii la servici și te împiedici tu cu colegul tău.”

„Sala de judecată trebuie să fie o sală unde se judecă.”

„Cred că nu este normal în apartamente să fie.”

Problema spațiului a fost semnalată, anul acesta, și într-un raport al Inspecției Judiciare, dar nu s-a rezolvat nimic.

„Judecătoria Deta îşi are sediul într-o clădire care este improprie desfăşurării activităţii de judecată, întrucât a fost constituită din 4 apartamente, iar sala de judecată se află într-o fostă sufragerie, ceea ce, prin dimensiunea spaţiului, afectează respectarea principiului publicităţii şedinţelor de judecată, accesul justiţiabililor fiind limitat”, se arată în Raportul de Control, de la Curtea de Apel Timișoara.

„E ceva ciudat întradevăr... singura obiecțiune a fost că pentru avocații care acordă asistență juridică nu s-a putut repartiza o încăpere”, este de părere Valeriu Răuță, decanul Baroului Timiș.

Reprezentanții Judecătoriei Deta spun că nu se pune problema mutării pentru moment. Ei speră doar să mai primească bani pentru a aduce modificări spațiului în care funcţionează.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri