Liceu de Nobel, pericol public pentru trecători

Data publicării:
fatada lenau
Singura școală din România și una dintre puținele din Europa de Est care a dat lumii doi câștigători ai premiului Nobel - Hertha Muller şi Stefan Hell - a ajuns un adevărat pericol pentru trecători. Bucăţi mari de tencuială şi chiar cărămizi întregi se desprind frecvent din Liceul Lenau din Timişoara. Fațada clădirii este un imens șantier după ce firma de construcţii nu s-a înţeles cu reprezentanţii Primăriei, iar lucrările au fost abandonate.

Reabilitarea liceului Lenau a început în urmă cu trei ani însă doar interiorul clădirii a fost renovat. Din cauza unor greşeli în proiect, lucrările au fost abandonate. Din faţada clădirii cad bucăţi întregi de cărămidă, iar în trecut tencuiala desprinsă a făcut şi victime.

„S-au desprins bucăți de tencuilaă și cărămizi și au accidentat unele persoane, în momentul ăsta s-a desprins tencuiala sunt doar cărămizile care sperăm noi să nu ne pice în cap. Chiar și pe o trecătoare o bucată de tencuială, destul de grav a intervenit salvarea."

„Clădirea, monument istoric, se află chiar în zona zero a orașului, astfel că că sutele de pieton care trec zilnic pe aici sunt avertizați că în orice moment pot fi răniți de bucățile de cărămidă" - Vlad Ungar, reporter Digi24 Timişoara.

Dacă pietonii pot evita pericolul ocolind zona, elevii sunt nevoiţi să intre zilnic în clădire.

„Benzile alea se adresau în mare parte celor care care nu erau în școală, care ocoleau, noi trecem prin ele ca să intrăm în școală adică tot prin permiterul fațadei."

Lucrările de reabilitare au început în 2013 și ar fi trebuit finalizate doi ani mai târziu. Proiectantul a calculat greșit, însă, suprafețele care au nevoie de reparații.

„La vreo 700 de metri pătrați fără geamuri ar veni suprafața plană. Și în proiect cât era trecut? Cam 10 - 15 % cred că. Mai mult de 30 de metri pătrați, către 40, 50. Se desprind bucăți din tencuială au trecut deja două ierni peste această fațadă neasigurată", indică Elena Wolf, directorul Liceului Teoretic „Nicolaus Lenau" Timișoara.

Între timp, Primăria a dat în judecată firma care trebuia să renoveze fațada și a întrerupt lucrările. Cât timp ține procesul, nu se poate organiza însă o nouă licitație. Reprezentanţii firmei nu au putut fi contactaţi până la această oră.

„Există de exemplu un litigiu asupra sumelor aferente cosnrucției si ridicării schelei pentru Lenau, deasemenea există câteva chepenguri la acoperiș, însă din punctul nostru de vedere, nu sunt corecte, din punctul de vedere al firmei sunt văzute altfel", susţine Dan Diaconu, viceprimarul Timișoarei.

Herta Muller, câștigătoarea premiului Nobel pentru Literatură în 2009 și Stefan Hell care a luat Nobelul pentru Chimie în 2014 sunt abslovenți ai Liceului Lenau din Timișoara.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri