Mărțișorul aduce un muzeu nou la Hunedoara

Data publicării:
muzeu hd
În timp ce majoritatea muzeelor din țară fie se închid, fie sunt abadonate de autorități și evitate de turiști, la Hunedoara un nou muzeu și-a deschis porțile. Amenajată în curtea exterioară a Castelului Corvinilor, instituţia de cultură face parte din complexul istoric medieval și este amplasat într-o clădire de patrimoniu, veche de peste 300 de ani. Deschiderea oficială a coincis cu două expoziții despre viața dacilor și epoca bronzului.

Preistoria și protoistoria Hunedoarei, respectiv Dacii de la munte, dacii de la câmpie sunt cele două expoziții cu care muzeul și-a început oficial activitatea. În partea dedicată dacilor au fost expuse piese de armament descoperite în grădina exterioară a Castelului Corvinilor, în complexuri funerare.

„Avem de-a face cu un mormânt de incinerație, de epocă dacică, în care resturile cinerare ale defunctului erau însoțite și de armanentul acestuia”, explică Sorin Tincu, directorul noului muzeu.

Epoca bronzului le-a fost prezentată turiștilor sub forma reconstituirii unui atelier de prelucrare și a unei construcții ce datează din anul 1.200 înainte de Hristos.

„A constituit pentru noi, arheologii, o surpriză foarte plăcută, deoarece avea pereții decorați. Fragmentele arhitectonice originale le-am expus în vitrină, iar ceea ce poate intra direct în contact cu publicul sunt o serie de reprezentăi grafice”, continuă Sorin Tincu.

Zeci de turiști au vizitat muzeul încă de la deschidere. Specialiști în istorie sau simpli vizitatori, cu toții au apreciat munca arheologilor și a cercetătorilor.

„Ne recuperăm și noi trecutul, ne recuperăm memoria, mai ales într-o zonă a dacilor, era culmea să nu avem un astfel de muzeu și o astfel de expoziție.”

„Trebuie să știe oamenii cum a evoluat civilizația pe aceste meleaguri, tinerii îndeosebi.”

„Este bine că viața culturală continuă și în Hunedoara. Credeți ca o să fie un alt punct de atracție pentru turiștii care ajung aici? Cu siguranță, cu siguranță vor găsi lucruri interesante.”

Muzeul este amenajat într-o clădire din curtea exterioară a Castelului Corvinilor. Construcția din Curtea Husarilor datează de peste trei secole și este o clădire de patrimoniu.

„Noi așa vedem dezvoltarea acestui colț din Hunedoara, sub forma unui ansamblu, a unui concept care include o poveste, care începe undeva în jurul anilor 100 de mii, adică în vremea paleoliticului mijlociu și se sfârșește undeva în perioada contemporană”, adaugă Ciprian Roman, director Castelul Corvinilor.

Expoziţiile rămân deschise publicului toată primăvara, iar accesul în muzeu este gratuit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri