Mocăniţa, magnetul căilor ferate

Data publicării:
MOCANITA

Pentru a doua oară anul acesta, șuieratul locomotivei cu abur a răsunat din nou pe Valea Hârtibaciului, în județul Sibiu. An de an, voluntarii se străduiesc să repornească Mocănița. Au reuşit deja să reabiliteze 15 din cei peste 100 de kilometri cât avea traseul original. Mii de călători răspund "prezent" și participă la o călătorie în timpurile când locomotiva mergea cu lemne, iar șuieratul trenului se auzea de la kilometri distanță.

Mocăniţa a şuierat la 10 dimineaţa în gara din Cornățel, judeţul Sibiu. Era semnalul că trenul vechi de un secol era pregătit să transporte oamenii spre Valea Hârtibaciului.

"Cred că va fi distractiv să vedem cum era atunci", turist.

"Am venit cu un grup de 12 persoane, cu copiii. Am fost și la Mocănița din Maramureș, iar copiii iubesc asta", turist.

Călătoria de o oră și jumătate, dus-întors, i-a purtat pe oameni prin zona naturală protejată.

Mulți dintre călători au mărturisit că au venit cu copiii, tocmai pentru a-i duce înapoi în niște timpuri pe care abia dacă și le pot imagina.

"Vrem să ne amintim de copilărie și pentru pișicherii ăștia mici, care vor să vadă cum e să mergi cu trenul. De fapt, suntem numai cu mașina", turist

Finalul călătoriei de o oră și jumătate i-a prins pe turiști la fel de entuziasmați cum au plecat.

Mocănița de pe valea Hârtibaciului este un proiect sută la sută voluntar, iar asociația care încearcă să învie tradiția trenului cu abur a reușit, anul acesta, să reabiliteze încă 3 kilometri din linia îngustă care a fost funcțională până în 2001. Acum, sunt funcţionali 15 din cei peste 100 de kilometri, cât avea traseul înainte.

"Anul ăsta am avut echipe de lucru de 5-10 oameni, de fiecare dată. De exemplu, astăzi suntem vreo 25 de oameni aici", Mihai Blotor, Asociația Prietenii Mocăniței 

O călătorie costă 20 de lei pentru adulți și 10 lei pentru copii. Mocănița va porni și mâine din gara de pe Valea Hârtibaciului, iar cursele au o loc la fiecare oră și jumătate.

Reporter: Adela Mohanu / Operator: Lucian Sandu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri