Monument istoric ascuns de lume

Data publicării:
monument
Autoritățile locale din Timișoara nu reușesc de 4 ani să găsească o variantă prin care să pună în valoare Coloana Fidelității. Monumentul istoric a fost contruit în 1850 la cererea împăratului Franz Joseph și donat Timișoarei ca dovadă de recunoștință. Coloana este acum bucăți, una a fost reabilitată și stă într-un depozit de aproximativ 3 ani, iar cealaltă într-un cimitir din oraș.

În 1852, Coloana Fidelității a fost amplasată într-o piață centrală a Timișoarei și a fost motiv de mândrie pentru localnici. În 2017, aproape că nici nu se mai cunoaște însemnătatea ei.

"Coloana Fidelității deși monument istoric, nu este în nici un fel pus în valoare. Stă în cimitir de aproape 80 de ani și specialiștii spun că a ajuns la un nivel de degradare de 40%. Mai mult decât atât, oamenii au început să arunce gunoaie în jurul lui", Alexandra Marian, reporter Digi24 Timişoara.

În 1938 monumentul a fost dezmembrat și mutat din centrul Timișoarei în cimitir. Tot atunci, bucata centrală a coloanei a ajuns în depozitele Muzeului Banatului, de unde în urmă cu 4 ani a fost luată și recondiționată din donațiile unei companii private. Restaurarea a costat 7.000 de euro. Chiar dacă lucrările au fost finalizate, nimeni nu a ridicat bucata de monument, iar acum stă în depozitul firmei.

"Acest personaj a fost decapitat și vandalizat în timp."

"Aproximativ 6 luni, cu tot cu cercetare, cu documentare, cu transpunere. Ea a fost în 14, în 2014 finalizată. Cu bunăvoința domnilor e păstrată în condiții bune în hala lor", povesteşte Ion Oprescu, restaurator.

Aflat pe lista celor mai importante monumente istorice din țară, Coloana Fidelității din Timișoara este o necunoscută chiar și pentru localnici.

"Da, am văzut-o întotdeauna dar nu știu pentru care eroi este."

"Nu știu, nici n-am auzit, aud prima dată acum. MUSCĂ În cimitir n-au ce căuta monumentele istorice. Trebuie puse în locuri publice."

"Ar fi bine dacă ar fi plasat undeva într-un loc așa vizibil, unde toată lumea să poată să vadă."

În 2015, autoritățile locale au obținut aprobarea Ministerului Culturii pentru restaurarea Coloanei Fidelității, însă fără să fie mutată din cimitir.

"Soluția tehnică de reabilitare a coloanei în cimitir este imposibilă datorită proximității monumentelor funerare. În condițiile acestea, soluția pe care o vedem este de a redepune în cursul acestui an documentația la minister, de a încerca din nou în comisia națională să explicăm că fizic nu avem nicio posibilitate de a reabilita coloana în cimitir", susţine Dan Diaconu, viceprimarul Timișoarei.

Primăria Timișoara are în vedere mai multe piețe și parcuri centrale pentru mutarea Coloanei Fidelității, dar în ultimii 4 ani nu a ajuns la un consens cu autoritățile centrale, astfel că monumentul istoric rămâne departe de ochii lumii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri