Monument istoric renovat cu termopane

Data publicării:
TERMOPANE TARGOVISTE

La mai bine de cinci ani, după ce o serie de monumente istorice intrate în programe de restaurare au fost mai degrabă mutilate, prin mijloace şi cu materiale moderne, Ministerul Culturii care a avizat atunci lucrările, s-a trezit ca acestea nu sunt conforme cu normele care se impun în cazul acestui tip de construcţii. Pe lista de exemple negative a Ministerului Culturii se găseşte şi Curtea Domnească din Târgovişte, unde intervenţiile de restaurare nu au avut cel mai fericit rezultat. Iar printre ruinele vechi de sute de ani se găsesc ferestre termopan sau peticeli cu ciment. 

Lucrările la Curtea Domnească s-au făcut între 2008 şi 2011, după ce, cu doi ani înainte, Ministerul Culturii avizase proiectul. Astăzi, acelaşi minister, doar că prin alţi oameni, în tezele prealabile ale noului cod de patromoniu, dă lucrarea ca exemplu de "AŞA NU".

"Din păcate, se poate constata că în ultimii ani o serie de proiecte au fost dezvoltate având ca ţintă ăîn special, oportunitatea de atragere a unor fonduri pentru lucrări la monumente istorice, lăsând chestiunile legate de calitatea intervenţiilor într-un plan mai mult secundar {...} Astfel de politici de finanţare au avut efecte devastatoare pentru unele obiective monumente istorice, prin denaturarea auttenticităţii sau chiar prin distrugeri ireversibile ale substanţei originale. Sunt de menţionat {...} intervenţiile în spiritul scenografiei de film din cetatea Râşnov, precum şi {...} "modernizările" cu tâmplării PVC, cu geam termopan, la vestigiile arheologice ale Cetăţii Domneşti de la Târgovişte", sursa: Codul Patrimoniului, Ministerul Culturii

Cu alte cuvinte, ministerul pune problema pe seama disfuncţionalităţilor din sistemul normativ.

 "Aceste comisii care avizează au rol consultativ, sau mă rog, au avut rol consultativ, nu au personalitate juridică. Iar de răspuns pentru eventualele avize emise, răspund direcţiile judeţene de cultură şi Ministerul Culturii", Radu Alexandru, directorul Direcţia pentru Cultură Dâmboviţa.

Arhitectul care a supravegheat şantierul spune că tot cadrul în care s-a făcut restaurarea a fost unul nepotrivit - banii puţini şi soluţiile tehnice pe măsură.

"Primăria Târgovişte a reuşit să ia această finanţare, agăţând oarecum Curtea Domnească de proiectul de reabilitare a străzilor din centrul istoric. Materialele şi tehnica, aşa cum a fost permisă de timpul respectiv şi de banii repsectivi, au fost poate nu cele mai fericite. Închiderile respective s-au făcut cu geam termoizolant", Doina Petrescu, arhitect. 

Aşa se face că acum beciurile domneşti ale lui Mircea cel Bătrân sunt înzestrate cu podoabe ale modernităţii care nu au nicio legătură cu istoria locului.

"Acoperişul transparent şi ferestrele noi erau menite să protejeze la interior zidurile de infiltraţiile de apă. De asemenea, temperatura şi umiditatea ar fi trebuit să fie controlate cu ajutorul unor aparate speciale. Nu a mai fost nevoie de ele, pentru că soluţiile tehnice şi-au dovedit rapid ineficienţa. Aici practic plouă, iar zidurile sunt îmbibate cu apă",  Sorina Secelean, reporter Digi24. 

"Nu se potrivesc. Normal că perioada în care au fost construite aceste monumente, nu cadrează cu termopanul", vizitator.

Conducerea Muzeului de Istorie, de care aparţin ruinele, s-a văzut nevoită să îndepărteze caâteva geamuri pentru ca aerul să circule mai bine, iar apa să nu strice zidurile şi mai mult.

"Atât eu cât şi cel de-al doilea reprezentant al Consiliului Judeţean Dâmboviţa în comisia de recepţie, nu am semnat procesul verbal de recepţie, tocmai pentru că am sesizat aceste probleme şi altele care au fost remediate la momentul respectiv",  Ovidiu Cârstina, director Muzeu de Istorie Târgovişte. 

Nici cei de la Consiliul Judeţean nu sunt de acord cu felul în care s-a făcut lucrarea. Actualul preşedinte vrea să repare greşelile altora cu bani de la judeţ.

"Până la sfârşitul anului viitor nu putem interveni pentru că ştiţi foarte bine, există o perioadă de cinci ani de zile în care proiectul este monitorizat şi nu ai posibilitatea să faci niciun fel de lucrări de intervenţie la un obiectiv de investiţie finanţat din bani europeni. După ce trece această perioadă, vom consulta arhitecţie de specialiatate şi vom face îndreptările care sunt necesare", Adrian Ţuţuianu, preşedinte CJ Dâmboviţa.

Proiectul a costat 3,5 milioane de euro, bani europeni, veniţi din Programul de Coeziune Economico-Socială PHARE 2004 şi a inclus şi reabilitarea zidurilor de împrejmuire, alte câteva clădiri din ansamblul muzeal şi biserica domnească, unde s-a refăcut acoperişul şi s-a întărit structura de rezistenţa. În cazul acestor monumente nu a existat nicio obiecţie.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Dan Dascălu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri