Muzeul... de gheață din Lugoj

Data publicării:
muzeu lugoj
Şi Lugojul are propriul său muzeu de gheață. Nu vorbim însă despre vreo construcţie inedită, cum este hotelul de gheață de la Bâlea, ci de singurul muzeu din oraș, care de aproape jumătate de an stă fără căldură. Este atât de frig în interiorul clădirii încât au crăpat şi țevile. Până și exponatele sunt în pericol din cauza temperaturilor scăzute înregistrate în interior.

Este frig de crapă țevile la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj. Instituția de cultură a rămas fără centrală termică în luna octombrie a anului trecut. Primăria orașului a luat-o cu împrumutul și a returnat-o în urmă cu o săptămână. Între timp, țevile din muzeu au cedat din cauza gerului, iar centrala nu mai poate fi montată până când nu sunt înlocuite țevile.

„În momentul în care ni s-a luat centrala ni s-a spus că va fi adusă înapoi undeva în luna noiembrie iar apoi termenul a fost prelungit până în luna decembrie, spunându-mi-se că de Crăciun o să am instalația”, spune Răzvan Pincă, directorul Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj.

Centrala a fost adusă înapoi în muzeu de-abia anul acesta, la sfârșitul lunii trecute. Între timp, mai multe exponate au fost depozitate în birouri, pentru ca frigul să nu le afecteze și mai mult.

„Din cauza diferențelor de temperatură se poate cojii. Acest negativ are 120 de ani și emulsia de gelatiă bromură pur și simplu se exfoliază și cade. Imaginea nu mai ai cum să o salvezi”, arată muzeograful muzeului.

„O temperatură propice ar fi între 20 și 22 de grade iar umiditatea între 35 și 60%. Exponatele dar și obiectele de patrimoniu din depozite au în funcție de vremea de afară dar s-a ajuns la - 6, -7 grade în muzeu”, explică Cristian Gaidoș, muzeograful Muzeului de Istorie, Etnografie și Arte Plastice din Lugoj.

Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică este de altfel singurul din municipiul Lugoj.

„Un lucru trist că avem și noi un singur muzeu și nici pe acela nu suntem în stare să îl întreținem ca lumea.”

„Era o mică pildă, zice care-i diferența între frigul de afară și cel din casă. Zice că frigul de afară e pe gratis, pe cel de afară îl suportăm cu grijă.”

„V-ați duce la un muzeu unde sunt 0 grade? 0 grade? Nu, nu, de-abia umblu acum pe stradă.”

Primăria orașului Lugoj a folosit centrala termică, dar oficialii instituţiei susțin că... nu cunosc situația de la muzeu.

„Situația a aflat și eu mai mult din presă decât de la conducerea muzeului. Nu au înaintat nici o solicitare, nici o plângere în ultimul timp. Tot ce aflu, aflu de la dvs. MUSCĂ Ce măsuri veți lua? N-aș putea să vă spun chiar acum ce măsuri vom lua, cu siguranță vom lua niște măsuri în zilele următoare și vom remedia situația de la muzeu pentru că nu se poate să continuăm așa”, precizează Cristian Galescu, viceprimarul municipiului Lugoj.

Cele mai scăzute temperaturi înregistrate la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj au fost între -6, -7 grade Celsius. În momentul de față sunt 2, 3 grade. Direcția Județeană pentru Cultură Timiș a impus remedierea situației până la sfârșitul lunii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri