Muzeul din Lipova, un Palat Versailles în miniatură

Data publicării:
muzeu lipova
Vizităm acum un loc de o frumuseţe aparte, încărcat de istorie. Facem un popas la Lipova, un oraş cu puţin peste 10 mii de locuitori, şi vizităm singurul muzeu din localitate, amenajat într-un castel vechi din secolul al 18-lea, un Palat Versailles în miniatură.

„Miniatura sălii oglinzilor din Versailles - este păstrat în original de la familia Sever şi Marilina Bocu, mobilierul. MUSCĂ Soba de teracotă în stil roccoco, la fel şi candelabrul din cristal de Murano", povesteşte muzeograful.

Clădirea în care funcţionează unicul muzeu din Lipova a aparţinut, iniţial, unei cunoscute familii de avocaţi din Arad. În 1922, castelul a fost cumpărat de omul politic Sever Bocu.

„Sever Bocu era ministru al Banatului în momentul în care începe să redecoreze casa din Lipova, pe care a cumpărat-o în 1922 şi care acum găzduieşte muzeul oraşului. Aduce în 1930, de la Viena, 4 teracote care și acum pot fi admirate" - Alexandra Marian, reporter Digi24 Timişoara.

Fosta sală de muzică a familiei Bocu găzduieşte astăzi lucrări ale unor pictori celebri. Opere care poartă semnătura lui Tonitza, Pallady sau Grigorescu pot fi admirate pe pereţii capitonaţi cu catifea.

„Expoziţia permanentă din muzeul oraşului Lipova este structurată tematic pe săli. Sala italiană, şcoala flamand-olandeză, sala franceză. Acum, aici, ne aflăm în sala picturii româneşti. Mai exact a titanilor picturii româneşti. În expoziţia permanentă întâlnim pictorul Nicolae Grigorescu, Teodor Aman, Ioan Andreescu, Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza, Gheorghe Petraşcu, valoroşi pictori români şi nu numai", adaugă Corina Dubeştean, muzeograful Muzeului din Lipova.

Într-un an, peste cinci mii de turişti trec pragul muzeului.

„Despre această casetă de nuntă, de secol XV, şcoală italiană de nord, mai exact de la Torino, este realizată din lemn, îmbrăcat în fildeş, os şi baga. Ce credeţi că este baga? Este materialul care se obţine prin prelucrarea carapacei broaştelor ţestoase", explică muzeograful.

„Mi se pare foarte interesantă."

„Educativă. Istoria locală, sunt lucruri frumoase."

Muzeul din Lipova află chiar în centrul Lipovei. Poate fi vizitat de marţi până duminică, între orele 9 şi 17. Taxa de intrare e simbolică: 1 leu plătesc elevi, doi lei adulţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri