Muzeul Mineritului, încremenit în timp

Data publicării:
muzeu minerit
Muzeul Mineritului din Petroșani, un obiectiv turistic unic în ţară, în loc să atragă vizitatori, mai de grabă îi alungă. Deschis de aproape 50 de ani, într-o clădire de patrimoniu, nu a fost niciodată modernizat, reabilitat sau promovat aşa cum ar trebui. Anul acesta, în medie, doar 10 turişti pe lună i-au trecut pragul. În 26 de ani de când îl are în administrare, primăria nu a făcut nimic în afară de planuri.

Muzeul mineritului din Petroșani este situat în zona centrală a orașului. În afara grupurilor de elevi sau a turiștilor străini ajunși în Valea Jiului, aproape nimeni nu-i calcă pragul. În primele 10 luni ale anului, încasările din bilete abia au depășit 2500 de lei.

„Un muzeu care nu a fost niciodată promovat așa cum ar fi trebuit. Deși este unic în țară, amenajat într-o clădire veche de peste 1 secol, la muzeul mineritului nu au ajuns în acest an decât puțin peste 1100 de turiști” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.

„E istoria Văii, și se pare că și Valea devine în sine istorie.”

„Nu merge lumea deloc, aia îi cel mai rău, că ar trebui să vadă, dar...sunt foarte puțini:”

„N-are publicitate, nu-l promovează. Ar merita să fie promovat? Păi ar merita, sigur că ar merita.”

În cele 7 săli ale muzeului sunt sute de exponate care prezintă atât evoluția tehnicilor de exploatare a cărbunelui din Valea Jiului, cât și obiecte specifice muncii în subteran. Unele dintre ele datează chiar de la începutul secolului trecut.

„Sunt de la 1900, e un cărucior cu care se făcea transportul butoaielor de apă în mină și aparatul de salvare primul tip de aparat de salvare, tot de la 1900, un aparat de salvare cu burduf”, explică Erica Mușa, administratorul muzeului.

Primăria Petroșani are în administrare muzeul de 26 de ani. Abia acum însă a început să lucreze la un proiect tehnic de reabilitare.

„Reabilitarea lui va fi completă, atât interior, cât și exterior, toate spațiile de expunere vor fi modernizate și vor fi refăcute”, susține Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

Lucrările de reabilitare vor viza de asemenea și subsolul clădirii, acolo unde acum nu este amenajat nimic.

„Aici vor să facă sală de expoziție, aici în colț vor să facă o simulare de colivie, iar astea 2 săli să le folosească de camere abataj”, spune administratorul.

Valoarea lucrărilor este estimată la 5 milioane de lei, bani care nu pot fi obținuți decât din fonduri europene. Valea Jiului este cel mai mare bazin carbonifer din țară. Până în 1990, aici funcționau aproape 30 de exploatări de huilă la care lucrau mai bine de 50 de mii de ortaci. Acum mai sunt 6 mine deschise și aproximativ de 4000 de salariați.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri