Noi tehnici în artroplastia genunchiului

Data actualizării: Data publicării:
artro
Cu oase de plastic și instrumentar nou, peste 30 de medici rezidenți din România au învățat, la Timişoara, noi tehnici chirurgicale necesare artroplastiei genunchiului. Vorbim despre intervenţii destinate persoanelor care au nevoie de proteze pentru redarea mobilităţii articulaţiilor. Workshop-ul dedicat afecțiunilor artrozice a fost organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”, în colaborare cu Clinica de Ortopedie a Spitalului Militar din oraș.

Medici rezidenți din Timișoara, București și Sibiu au învățat astăzi tehnici de folosite în artoplastia de genunchi. Practic, tinerii au învățat cum să pregătească osul și să monteze corect o endoproteză pentru genunchi, sub privirile atente ale specialiștilor.

„Procedura se desfășoara pe niste mulaje din plastic, care uimită anatomic osul regiunii la care ne adresăm prin această intervenție. La fiecare post de lucru este un instructor autorizat care le arată pașii operatori. Fiecare timp de endoproteză de genunchi are un set de instrumentar dedicat. Este o intervenție extrem de precisă”, explică Fabian Tatu, șeful disciplinei Ortopedie de la UMF „Victor Babeş” Timișoara.

La workshop a fost prezent și un specialist din Israel, care i-a învățat pe tinerii medici cum să monteze un nou tip de endoproteză, care nu este folosit încă în țara noastră.

„Se va tăia mai puțin din os cu ajutorul acestei proceduri de montare a protezei, iar recuperarea pacientului este mult mai ușoară și mult mai rapidă”, susține și Rami Kardish, șeful Departamentului de Ortopedie al Centrului Medical „Assaf Harofeh” Israel.

Pentru participanții la workshop, cursul reprezintă practic o bună pregătire pentru intervențiile chirurgicale viitoare.

„Teoria, cum a spus și domn profesor, e foarte ușor de învățat, există pe toate ghidurile și pe internet, dar să pui mâna este foarte important.”

„Necesită multă muncă și una e când lucrezi pe mulaje și alta e când lucrezi pe oameni. 22:45:35 muscă 22:45:38 Nu se poate compara, dar este foarte benefic.”

„Chiar dacă înveți foarte multe la spital, dar aici reușești să pui mâna și ăsta e un mare avantaj.”

Workshop-ul organizat la Timișoara a durat două zile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri