Noile metode ale migranților

Data publicării:
migranti
Chiar şi 2.500 de euro - atât plătește un refugiat pentru acte de identitate false, din Spania sau Belgia, în speranţa că îi va păcăli pe polițiștii de frontieră de la Nădlac. Este noul plan al sirienilor, afganilor sau irakienilor dornici să ajungă în vestul Europei. Cer imediat azil în România atunci când sunt prinşi, iar apoi, ajutați de călăuze şi de cei care le intermediază obţinerea actelor false - încearcă să treacă graniţa în Ungaria.

A fost surpriza polițiștilor de frontieră, când au găsit 111 refugiaţi burduşiţi într-un tir oprit zilele acestea la Arad. Camionul - înmatriculat în țara noastră. Migranții intră zilnic, cu zecile, din Serbia în România și chiar se lasă prinși pentru a putea cere azil. Apelează apoi la traficanții de pașapoarte și buletine false ca să ajungă în Ungaria. De la începutul anului, 600 au solicitat azil în România.

"Au depistat patru cetățeni din Iran care au încercat să iasă ilegal din țară folosindu-se de documente de identitate false. S-au legitimat cu documente eliberate de autoritățile din Spania și Belgia care ulterior s-au demonstrat a fi false", precizează Mihaela Leș, purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră Arad.

2.500 de euro plătesc irakienii sau afganii pentru actele cu care ar putea trece drept cetățeni europeni la vămile din Arad. Deși sunt reproduse aproape perfect, de cele mai multe ori nu sunt convingători pentru că nu vorbesc limba.

De la începutul anului, peste 800 de migranţi au forțat frontierele României. Țara noastră e doar un loc de trecere în drumul lor spre Occident.

"Polițiștii spun că tot mai mulți refugiați apelează la serviciul taximetriștilor care îi lasă fie pe câmp la frontiera cu Ungaria fie în apropiere de autostrada A1 care duce în Ungaria", spune Vlad Ungar, reporter Digi24 Timişoara.

Cel mai vulnerabil punct este granița cu Serbia, acolo unde sunt mobilizați acum polițiști de frontieră, agenți, dar și jandarmi în lupta cu migraţa ilegală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri