Palatul Copiilor sau... Casa Groazei

Data publicării:
palatul copiilor
Palatul Copiilor din Timișora este departe de a fi un loc de basm pentru cei mici. În interior plouă, iar copiii care fac activitati acolo sunt întâmpinaţi de pereți scorojiți încă de la intrare. Palatul funcționeză de 6 ani într-un fost internat. Tot de atunci, spațiul nu a mai fost renovat, iar autorităţile îşi pasează una alteia răspunderea.

„My name is Mara. Mara, de cât timp faci limba engleză? De 2 ani. E o pasiune? Da, îmi place foarte mult și îmi place să învăț lucruri noi."

Mara este unul dintre cei 5.500 de elevi înscrişi la Palatul Copiilor din Timișoara, care, în ciuda condițiilor în care funcționează instituția, au obținut sute de premii naționale și internaționale. Clădirea în care vin la dans, sport sau limbi străine este departe de ceea ce știu copiii că ar trebui să însemne un palat.

„Nu cred că e un palat după măzgăliturile de pe pereți și la cât de veche e. Deci vă recomand să nu veniți aici."

„Cum ți-ar plăcea să fie? În ce culori? În culoarea roz, galben sau portocaliu."

„Cum vezi tu în cărți că este un palat? Unul cu multe culori."

Singurele culori sunt însă cele lăsate de ploaie, pe pereții scorojiți.

„E plin de găleți, de tăvițe folosite la developat. Și stăm și ne rugăm la Dumnezeu să nu mai plouă."

Clădirea în care funcționa Palatul Copiilor din Timișoara până acum 6 ani a fost retrocedată. Instituția a primit atunci de la primărie fostul internat al Colegiului Tehnic Azur, adică un imobil vechi de 50 de ani. A existat şi un plan de a construi o nouă clădire pentru copii, dar s-a renunțat la proiect din cauza lipsei de fonduri.

„Ministerul...ei... știți cum e, ei dau directive, mi se pare absolut normal dar mai puțin ne pot ajuta. Cei din teritoriu ar trebui să ne ajute, adică eu stiu, Consiliul Județean dar Consiliul Județean nu are nici o atribuție față de noi. Primăria nici atât pentru că suntem finanțați de la minister. Suntem când în dreapta când în stânga dar de fapt nu suntem nici unde", explică Nicolae Pușcașu, directorul Palatului Copiilor din Timișoara.

Autorităţile locale spun că sunt nevoite să se limiteze la mici reparaţii, în timp ce conducerea Inspectoratului Şcolar afirmă că nu se pune problema construirii unui nou sediu în acest moment.

„Investiții nu s-au făcut doar reparații. Reparații se fac anual care constă în igienizări și lucrări de mici dimensiuni", spune Adrian Faur, șeful Biroului Şcoli-Spitale al Primăriei Timișoara.

„Palatul nu ne-a transmis o solicitare că doresc în continuare un sediu nou, bineînțeles că nici noi nu am transmis mai departe către minister. Dar încă o dată vă spun, chiar dacă se făcea această solicitare, lipsa fondurilor nu mai punea problema unei astfel de investiții", adaugă Francisc Halasz, inspector şcolar adjunct al ISJ Timiș.

Digi24 a solicitat şi Ministerului Educației un punct de vedere cu privire la posibila construcţie a unui nou sediu pentru Palatul Copiilor, dar până acum ministerul nu şi-a făcut cunoscută pozitia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri