Patru medici din Caransebeș, acuzați de malpraxis

Data publicării:
malpraxis
Patru medici de la Spitalul Municipal Caransebeș, în frunte cu președintele Colegiului Medicilor din România sunt acuzați de malpraxis. Asta, după ce o pacientă care a ajuns cu febră la spital a decedat după două zile. Medicii nu i-au pus un diagnostic clar, iar cauza determinantă a decesului nu a fost identificată. Soțul femeii a depus plângere la Tribunal, la Parchet și la Direcția de Sănătate Publică. Poliția s-a autosesizat și a deschis deja un dosar penal pentru ucidere din culpă. De cealaltă parte, cadrele medicale susţin că au făcut tot ce s-a putut pentru pacientă.

„Certificatul medical constatator al morții arată că a avut o cauză mecanică insuficiență cardio-respiratorie, iar cauza anatomo-patologică este neprecizată”, povestește George Ilcu, soțul pacientei.

Mariana Ilcu, în vârstă de 55 de ani, a ajuns la spitalul din Caransebeș în dimineața zilei de 18 februarie, cu febră mare. Primul diagnostic - amigdalită acută. Femeia a plecat acasă pe proprie răspundere. I s-a dat tratament la domiciliu. După șase ore s-a întors la urgență cu dureri abdominale.

„S-a ajuns la concluzia că trebuie să fie chemat medicul de gardă de pe secția de chirurgie generală. A palpat-o a zis că abdomeniul ei este flasc, deci este normal nu poate să își explice durerea”, continuă soțul femeii.

Bărbatul povestește că medicii au suspicionat mai multe diagnostice, printre care ocluzie intestinală, pancreatită și septicemie. După o serie de investigații amănunțite, în după-amiaza zilei de 19 februarie femeia este pregătită pentru o operație minim invazivă. Pre-operator face de două ori stop-cardiac. Puțin după miezul nopții pacienta moare...

„Acuz patru medici. Doamna Bâldea Zenovica, doctorul Borcean Gheorghe, care era medic de gardă în ziua de 19, doctorul Marinescu Dumitru medicul curant al soției, medic chirurg și doctorul Hana Cătălin Eduard medicul anestezist”, arată soțul femeii.

Printre cei patru medici acuzați de malpraxis se numără și Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor din România.

„Indiferent ce cere și ce acuză acela care face acuzații el trebuie să probeze vinovăția. În calitatea pe care o am, dar și în calitatea de intimat am să fac o sesisare, am să solicit Colegiului Medicilor din România să se autosesizeze pentru mine în fața Comisiei Superioare de Disciplină”, explică Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor din România.

Medicul curant al pacientei spune că nu a fost înștiințat oficial cu privire la acuzațiile care i se aduc, motiv pentru care refuză comentariile.

„Să vină să primesc citație și atunci într-adevăr sunt de acord cu toate neregulile care mi se aduc. Eu nu dau nicio poziție că nu am niciun drept să dau vreo poziție. Îmi apăr și eu pielea mea că-i pielea mea”, susține Dumitru Marinescu, medicul curant al pacientei.

Conducerea spitalului nu a luat până acum nicio măsură în acest caz. Așteaptă să vadă concluzia anchetei.

„Nu s-a luat nicio măsură în acest moment se așteaptă să vedem care vor fi următorii pași în ceea ce privește organele de cercetare penală”, precizează Alin Simeria, purtătorul de cuvânt al Spitalului Municipal Caransebeș.

În schimb, Inspectoratul de Poliție al Județului Caraș-Severin s-a autosesizat și a deschis un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpa în acest caz.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri