Personajele, ghizi turistici

Data publicării:
GHIZI ISTORICI

Cine se plimbă zilele acestea prin Piaţa Sfatului, are şanse mari să dea nas în nas cu Andrei Mureşianu, George Bariţiu, Michael Weiss sau Apollonia Hirscher. Zece pasionaţi de istorie şi turism sunt timp de câteva săptămâni ghizi turistici. Au intrat în pielea celor mai importante personaje care au marcat istoria Braşovului şi astfel organizează tururi ghidate.

Timp de o lună istoria se povesteşte la persoana întâi în Braşov.

"Eu sunt Apollonia Hirscher, cea mai bogată femeie din Braşovul medieval, în jurul anului 1.500. Am construit aceasta casă, care se află pe strada Apollonia Hirscher, pentru comercianţii din Braşov", Louanna Neguţ- ghid.

Louanna are 53 de ani şi este pasionată de istorie. Aşa că s-a bucurat că are ocazia să intre în pielea unui personaj din trecutul Braşovului şi astfel să-i ghideze pe turişti prin istoria oraşului.

"Nu am crezut că o să ma pot ridica la nivelul acestei doamne, care era într-adevăr o figură marcantă a Braşovului. Simţiţi că aveţi ceva în comun (cu Apollonia Hirscher)? Da, da, pentru că eu vin dintr-o formaţie de peste 20 de ani în vânzări", Louanna Neguţ- ghid.

Mulţi dintre turiştii care trec prin zonă nu se mulţumesc doar să vadă, ci vor să afle cât mai multe despre ceea ce văd.

"I-am ştiut numele, dar am uitat. A construit casa aceasta în 1.500 în memoria fiicei ei care a reînviat", turist.

Şi Michael Weiss are multe să le povestească turiştilor.

"Se spune că lângă Feldioara, în mijlocul luptei, mi-am pierdut capul, dar oamenii au continuat să lupte. (Cum vede Michael Weiss Braşovul de astăzi?) Foarte schimbat, dar totodată asemănător. Casele sunt la fel, turnurile de intrare nu mai sunt, dar multe fortificaţii încă există şi portul oamenilor mi se pare foarte, foarte ciudat", Alexandru Georgescu - ghid.

În acest mod localnicii si străinii înţeleg mai bine istoria şi povestea Brasovului.

"Este, categoric, o bună metodă să afli informaţii şi-ţi dă sentimentul de trecut şi istorie cu toate clădirile frumoase din jur", turist.

"E o idee bună pentru ca lumea care trăieşte astăzi să cunoască ce a fost cu ani în urmă", turist.

Ghizii-personaje istorice au fost selectaţi după criterii stricte.

"Selecţia s-a făcut, evident, cu oamenii cei mai potriviţi şi care îşi doreau acest lucru şi timp de o săptămână au fost instruiţi de către un ghid din Braşov şi de către un actor, să înveţe exact cum să intre în personaj, să nu aibă trac, să vorbească cu oamenii", Simona Ciuraru - coordonator ghizi.

Tururile ghidate se încheie pe 23 octombrie.

Reporter: Mădălina Zamfir
Operator: Alexandru Apetroae

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri