Proiect unic în lume, la Timişoara

Data publicării:
obezitate
Un medic cercetător român stabilit în America a ales să implementeze un proiect unic la nivel mondial în România, în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara. Cu un doctorat în Biochimia Nutrițională obținut la Universitatea Carolina de Nord, medicul Mihai Niculescu va coordona timp de 3 ani proiectul Nutrigen, care vine în sprijinul copiilor și adulților supraponderali. Specialiștii vor folosi metode genetice și de nutriție pentru a depista și corecta problemele care îi împiedică pe oameni să slăbească.

"Sunt probele biologice ale studiului Nutrigen. După separarea sângelui în diverse componente, celule sangvine, plasmă, ser și așa mai departe și le păstrăm", povesteşte Mihai Niculesc, coordonatorul proiectului Nutrigen.

Medicul cercetător Mihai Niculescu s-a stabilit în Statele Unite ale Americii în anul 2000. A fost profesor la Universitatea Carolina de Nord din Chapel Hill până în anul 2015. S-a întors la noi în țară hotărât să găsească un tratament eficient pentru obezitate.

"Noi încercăm să identificăm acei oameni care datorită unui profil genetic deosebit vor răspunde pozitiv sau optim la aceste alimente dietetice și alții cărora din păcate nu trebuie să le prescrii acest aliment dietetic, pentru că nu ar reacționa pozitiv", continuă coordonatorul proiectului.

Alimentele dietetice sunt nutrienți care i-ar putea scăpa pe oameni de kilogramele în plus, dacă sunt administrați conform profilului genetic al fiecărui pacient. Proiectul are loc în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara.

"Este un proiect unic la nivel mondial deoarece este prima dată când ne uităm la modul în care niște alimente dietetice cu destinație medicală specială funcționează într-un context genetic", adaugă Mihai Niculescu - coordonatorul proiectului Nutrigen.

Medicul va coordona echipa de doctoranzi și voluntari de la Centrul de Medicină Genomică. În studiu au intrat deja 170 de adulți și copii cu obezitate și cu complicații ale bolii - diabet zaharat, colesterol crescut sau rezistență la insulină.

"Am aflat de la medicul de familie. 00:33 plus 01:38 Eu sunt supraponderal. Am vreo 40,50 de kilograme în plus și am încercat mai multe metode de diete de slăbire și nu am știut de varianta dietetică a apectului și am zis că încerc să văd dacă există soluție și pe partea asta."

"Recoltăm sănge doar. Singura probă biologică, deci nimic altceva. Se discută cu pacientul sau cu părinții, cu aparținătorul. El va consimți la ceea ce înseamnă studiul nostru. Va răspunde la o serie de întrebări la intrarea în studiu și pe parcursul studiului", mai spune Maria Puiu - coordonatorul Centrului de Medicină Genomică.

"Fiecare pacient va fi întrebat ce a consumat în trei zile lucrătoare și într-o zi de weekend. Cele 2400 de anchete alimentare vor arăta care este conexiunea între meniurile consumate și nivelul colesterolului din organism" - reporter Digi24 Timişoara.

În 2018, cei 600 de pacienți vor primi pliculețe cu nutrienți care ar trebui să îi ajute să slăbească.

"Oamenii vor avea posibilitatea unui tratament mult mai ieftin, dar poate la fel de eficient sperăm ca unul medicamentos. Va avea numeroase beneficii și în economii, atât în sistemul de sănătate publică, cât și în buzunarul fiecărui om", concluzionează Mihai Niculescu - coordonatorul proiectului Nutrigen.

Informațiile obținute la finalul studiului vor deveni proprietatea intelectuală a universității, dar și a unei companii din SUA cu care colaborează medicii. Valoarea proiectului este de aproape 2 milioane de euro, bani europeni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri