Radare funcționale, dar fără sancțiuni

Data publicării:
radare
Atenţie, şoferi! În Timișoara au început să funcţioneze cele şapte radare fixe amplasate de primărie în oraş prin sistemul de management al traficului. Conducătorii auto care trec prin intersecțiile dotate cu astfel de camere şi sisteme de detecţie a trecerii pe culoarea roşie a semaforului vor fi atent monitorizați. Cei care încalcă legea vor fi și trași la răspundere. Momentan, însă, aceștia vor scăpa doar cu avertismente verbale, pentru că dispozitivele nu au fost încă omologate, iar oamenii legii nu pot elibera amenzi pentru depășirea vitezei sau trecerea pe roşu.

„În momentul în care trece cu viteză mai mare decât limita de viteză maximă admisă sunt două camere video speciale care se declanșează astfel încât contravenția respectivă poate fi documentată”, explică un membru al echipei centrului de comandă.

Dacă șoferii vor fi monitorizați din centrul de comandă, sancțiunile se vor aplica pe teren.

„Aici se află centrul de comandă unde vor fi monitorizate mașiniile care trec prin cele șapte intersecții în care au fost amplasate camere radar. Dacă un șofer va depși limita de viteză, echipa de aici va transmite numărul de înmatriculare polițiștilor aflați deja în apropiere de intersecție” - Angela Novăcescu, reporter Digi24 Timișoara.

„Odată primite informaţiile echipajul poliţiei rutiere aflat pe teren îl va opri pe şofer şi îi va cere documentele necesare întocmirii procesului verbal” - Claudiu Sav, reporter Digi24 Timișoara.

„Aţi fost înregistrat la pasaj cu 60 la oră de aparatul radar montat, aparat fix, acum o să primiţi un avertisment verbal.”

Părerile conducătorilor auto sunt, însă, împărțite.

„O să ne cam încurce. Și așa e aglomerat mai și radare puse.. și să mai și respecți și...hm.. o să fie mai nasol.”

„Ideea e foarte bună. Vine acasă amenda, predai carnetul și gata. Trebuie să respectăm circulația asta e.”

„Aiurea... De ce? Păi pentru că traficul e infernal și de multe ori trebuie să ne grăbim nu avem ce să facem.”

Chiar dacă sunt funcționale de astăzi, oamenii legii spun că nu îi pot amenda pe șoferi atâta vreme cât radarele nu sunt omologate şi cu verificare metrologică.

„În lipsa celor două documente, a omologării și a verificării metrologice nu se pot aplica sancțiuni contravenționale”, explică Petru Rumega, șef serviciu Poliția Rutieră Timiș.

De cealaltă parte, primarul Timișoarei, Nicolae Robu, susține că șoferii pot fi sancţionaţi.

„Sistemul pune la dispoziție tot ce trebuie pentru a se aplica aceste amenzi. Dacă poliția vrea să aplice amenzile le aplică, dacă nu vrea nu le aplică”, precizează Nicolae Robu, primarul Timişoarei.

Cei care se ocupă de proiect vor ca pe viitor amenzile să fie trimise prin proștă la adresele de domiciliu ale șoferilor. 37 din cele 150 de intersecții incluse în proiect sunt dotate cu sisteme de detecţie a maşinilor care trec pe culoarea roșie a semaforului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri