SIBIU. Groapa de gunoi care o ia la vale

Data publicării:
GROAPA SIBIU

46 de milioane de lei au cheltuit autoritățile din Sibiu, din fonduri europene, pentru o stație modernă de compostare a deșeurilor. Problemele au apărut încă din timpul construcției, când firma care ar fi trebuit să o finalizeze a intrat în insolvență. Până la urmă, stația a fost terminată de o altă firmă, dar problemele s-au adâncit: au apărut crăpături într-un capăt al stației, din cauza alunecărilor de teren. Acum, este nevoie de noi investiții, pentru ca gunoiul depozitat să nu o ia cu totul la vale.

Stația de compost a fost construită lângă localitatea Târnava, pe niște dealuri unde niciodată nu s-a construit nimic. Oamenii din zonă știu că, aici, terenul nu este suficient de stabil.

"Când eram copil, mergeam pe acolo, apăi nu știu ce să zic. Într-adevăr, că s-o văzut acolo și se vede dealurile ălea mari, precum că... - Mai cad? - Da", locuitor.

"Alunecări de teren îs prin partea asta, pe acolo, pe la... după grădini, cum se zice, pe la unele... Unde-i pădurea aia, acolo", locuitor.

Chiar și așa, stația a fost construită, conform proiectului. În 2012 au început lucrările, după doi ani firma a intrat în insolvență, iar stația de compost a fost finalizată de alt constructor, în anul 2015.

"Studiile geologice au arătat, însă din timpul construcției acestei gropi de gunoi că aici există alunecări de teren. Pământul este argilos, este nesigur și, în condiții meteo extreme, spun specialiștii, ar putea oricând să o ia din nou la vale", Adela Mohanu - reporter Digi24. 

Mașinile de gunoi au început de mai bine de un an să aducă aici deșeurile. În luna mai, administratorul gropii de gunoi a sesizat autoritățile județene cu privire la o alunecare de teren care a afectat și o parte din platformă.

"Apa care s-a scurs de pe versant a săpat aici, în partea de jos și a luat un pic din fundație, din malul care se află, în momentul de față, aici, în imediata apropiere a platformei. Rigola s-a deplasat puțin, moment în care platforma s-a lăsat, dacă se vede, cu aproximativ 2-3 centimetri", Dumitru Fricosu - director administrare stație compost. 

Un raport al Consiliului Județean arată că ploile abundente afectează nu doar stația de compost, ci și dealurile vecine.

"În aceeași zonă, dar pe versantul superior, zonă în care nu s-au executat niciun fel de lucrări, s-a constatat că, sub greutatea proprie și în condiții naturale, taluzul se prăbușește, fără nicio intervenție sau încărcare suplimentară",  Sursa: raport CJ.

Autoritățile județene au lansat proceduri de urgență pentru expertizarea tehnică a zonei. În 3 august este data-limită pentru depunerea ofertelor. Până atunci, autoritățile care gestionează fondurile europene au trebuit și ele anunțate.

"Deja am luat legătură cu cei de la organismul intermediar, dânșii au fost în vizită, au evaluat situația. Situația nu este în măsură să împiedice activitatea care se desfășoară la stație. Noi vom face toate demersurile necesare pentru remedierea acestei probleme și cu siguranță nu vor fi probleme din partea Uniunii Europene", Oana Popa - director executiv CJ Sibiu.

Abia după finalizarea expertizei, autoritățile vor ști cât vor costa toate consolidările necesare. Consiliul Județean nu a identificat, deocamdată, și sursele de finanțare pentru aceste reparații.

Reporter: Adela Mohanu / Imagine: Lucian Sandu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri