Sibiu. Primul regulament pentru ATV-uri și motoare enduro 

Data publicării:
enduro

Restricții în pădurile din jurul Sibiului, pentru cei care vor să le bată cu ATV-urile sau cu motoarele de enduro. O comună din județ este prima care lucrează la un regulament clar, prin care pasionații acestor vehicule să aibă trasee predefinite. Cei care nu le respectă vor fi amendați. Restricțiile vin după ce oamenii au început să se plângă că le sunt călcate terenurile și pășunile, iar animalele se sperie de zgomotul puternic al motoarelor turate.

Turismul hard enduro a câștigat tot mai mult teren la Sibiu, în ultimii ani. Peste 5.000 de turiști pasionați ai acestor sporturi a reușit să atragă județul, doar sezonul acesta. Numărul mare de motocicliști a adus după sine, însă, și nemulțumiri din partea localnicilor.

"Mai intră și pe terenurile oamenilor, mai strică... Asta e", localnic.

"Vin câte 20-30 de motoare, nu știu ce... Ok nu îi. Am văzut că o tot încercat, pe unde s-o tot dat ei, o tot pus bariere, că e interzis. D-apăi aici o pus bariera, se dă mai sus", localnic.

"Când mâncă mai bine animalele, ei vrruuu... Câinii o sărit la el, pac, o dat peste el. Era străin. Mne, mne, bolborosea acolo, nici nu știu ce limbă vorbea. Noroc bun. O plecat, o rămas ăla pălit, cu piciorul rupt", localnic.

România este printre singurele țări din Europa care nu are reglemntat acest domeniu, deocamdată. Ca atare, riderii pot alege orice traseu își doresc, dacă nu trec prin rezervații naturale sau proprietăți private.

"Aici se văd foarte clar urmele lăsate de motoarele enduro. Sus, pe platou, se află o pășune, iar primăria a încercat să blocheze accesul rideeilor și a montat un gard de nuiele. Și acesta a fost forțat, însă, de motocicliști", Adela Mohanu, reporter Digi24.

Pentru că nu pot fi, însă, foarte ușor controlați, acest lucru se întâmplă destul de des, spun reprezentanții autorităților locale.

Comuna Rășinari, aflată la doar 10 kilometri de Sibiu și la poalele munților Cindrel, vrea să impună primul regulament din țară pentru cei care vor să practice acest sport. Traseele vor fi clar delimitate, iar cine nu respectă rutele oficiale poate plăti până la 4.500 de lei amendă.

"Având în vedere că suprafața noastră este una de 12.000 de hectare, există destul loc pentru cei care vor să practice acest sport, să... au pe unde să meargă. Mai mult de 20 de kilometri cred că sunt de trasee, pe drumuri private, drumuri forestiere și poteci, pe raza comunei Rășinari", Bucur Bogdan, primarul comunei Rășinari.

Aviz special primesc organizatorii de competiții. Ghizii care aduc grupuri de turiști trebuie să se înscrie, însă, într-un registru special. Reprezentanții asociațiilor de profil sunt și ei de acord că este nevoie de reglementări.

" Reglementarea aceasta nu aduce leziuni... lezări individului, liberei circulații a individului, ci doar reglementări privind identificarea individului. Astfel încât, dac cineva face un pocinog undeva, să poată fi identificat. Ceea ce eu zic că nu e deloc împotriva a ceea ce noi promovăm", Tiberiu Brad, reprezentant asociație enduro.

Regulamentul privind restricțiile impuse motocicliștilor enduro și celor care conduc ATV-uri vor fi în vigoare, la Rășinari, începând cu luna noiembrie.

Reporter: Adela Mohanu
Imagine: Lucian Sandu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri