Soarta Bucegilor, în dezbatere

Data publicării:
BUCEGI


Lăcaș de cult în zona Babele, noi șosele asfaltate în inima muntelui, parcări de mari dimensiuni în platou și investiții imobiliare în cele mai frumoase zone din masivul Bucegi. Sunt câteva din planurile pe care autoritățile le-ar putea accepta în planul ce decide soarta muntelui, în următorii cinci ani. Mai multe organizații non guvernamentale acuză administrația Parcului Natural Bucegi de lipsă de transparență în consultările pentru acest plan.

Șase organizații sunt interesate de modificări în ce privește regimul construcțiilor din Bucegi: grupul industrial care controlează Hotelul Peștera, Primăria Bușteni, Primăria Sinaia, Primăria Azuga, Arhiepiscopia Bucureștilor și Consiliul Județean. Investițiile sunt acum blocate de regimul de protecție instituit asupra terenurilor de care sunt interesate aceste organizații. Trecerea terenurilor în zona de dezvoltare durabilă a parcului este, de fapt, garanția că acolo se poate construi. Demersul are nevoie de avizul Consiliului Științific al parcului, iar ședința acestui for s-a desfășurat joi, la Bușteni. Reprezentanții fiecăreia din cele șase organizații și-au prezentat proiectele membrilor acestui for.

"(R: Se dorește construirea unui schit în zona Baba Mare?)Nu schit, biserică, pentru a comemora memoria eroilor neamului", muscă, "Se vor respecta toate condițiile de mediu care ni se vor impune de către Administrația Parcului Natural Bucegi", pr. David Petrovici, delegat Arhiepiscopia Bucureștilor.

"Cerem ca obiceiurile vechi din munții ăștia, legate de pășunat, să fie respectate. Fosta industrie a hârtiei să o compensăm într-un fel sau altul, să avem dreptul de a administra anumite suprafețe", Marian Ilie, administrator public Bușteni.

Elaborarea noului plan de management pe cinci ani a început cu analiza propunerilor de modificare a documentului, într-un comitet consultativ la care administrația parcului susține că a invitat toate organizațiile interesate. Reprezentanții mai multor ONG-uri acuză însă lipsa de transparență a acestor consultări.

"Noi am aflat de acest demers după încheierea lui, după încheierea consultărilor publice și n-am reușit să depunem la timp acele modificări. Aceste propuneri nu au fost luate în seamă, în sensul că nici măcar nu am primit un răspuns la ele, nu știm de ce",  Alexandru Păun, președintele Clubului Alpin Român.

"Noi nu încercăm să distrugem reglementările pe care administrația parcului încearcă să le facă, din contră, noi încercăm să susținem munca aceasta, a parcului", muscă, "Eu cred că există presiuni foarte mari asupra administrației parcului și este foarte greu pentru ei să găsească un echilibru între aceste interese foarte divergente", Felicia Enache, președintele Asociației Ghizilor Montani din România.

Printre investițiile pe care noul plan de management le-ar putea aduce în Bucegi sunt și o șosea asfaltată și o parcare de mari dimensiuni, în inima platoului montan.

"Acolo oricum se parchează și undeva acel drum, nu știu cum să spun, s-a terminat fără o finalitate. Trebuia să aibă o parcare. Ideea de a asfalta un drum existent nu cred că aduce un mare pericol asupra patrimoniului natural", Horia Iuncu, director Administrația Parcului Natural Bucegi.

Decizia finală asupra investițiilor din următorii cinci ani, din Bucegi, va fi luată de Ministerul Mediului, după ce planul de management va fi supus dezbaterii publice, în forma avizată de Consiliul Științific.

Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Dan Dascălu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri